Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kuchta definitivně sparťanem. Po derby klub oznámil přestup, vykoupil ho z Ruska

Radost sparťanského útočníka Jana Kuchty v domácím utkání proti Plzni. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Další radost pro fanoušky sparťanských fotbalistů v sobotním večeru: po vítězství v derby klub oznámil, že z Lokomotivu Moskva vykoupil útočníka Jana Kuchtu, který dosud hostoval. Podepsal víceletý kontrakt. Přestup bývalého slávisty z Ruska může odhadem přijít na sto milionů korun,
  21:10

Kuchta byl ve Spartě od loňského léta na hostování. Ve smlouvě mezi kluby byla vysoká opce na přestup. Sparta ji uplatnila, protože Kuchta je pro ni v současné době hráčem, kterého by nikým nenahradila.

„Myslím si, že je to jednoduché. Jsem rád, že jsme se dohodli, že Kuchta zůstává i dál, během sezony se hodně zlepšil, dal několik důležitých gólů, skvěle pracuje, pomáhá i v defenzivě,“ prohlásil trenér Brian Priske.

Přitom loni v létě angažmá nezačal dobře: Sparta vypadla z předkola Konferenční ligy, v prvním ligovém kole prohrála s Libercem a Kuchta za šlápnutí na hlavu brankáře Vliegena dostal červenou kartu a následně trest na pět zápasů.

Takřka celým podzimem se protrápil, první gól dal už v říjnu Hradci Králové, navíc z ofsajdu. Od té doby skóroval dvanáctkrát a stal jedním ze strůjců jarní cesty k prvnímu místu.

Po sobotním vítězství v derby 3:2 je Sparta čtyři body od titulu, do konce sezony zbývají tři kola.

„Zrovna dnes se i s Haraslínem a Minčevem obětovali pro tým, byli nesmírně disciplinovaní. Věřím, že od něj ve Spartě ještě uvidíme spoustu gólů a skvělých výkonů,“ řekl kouč Priske.

Do Lokomotivu šestadvacetiletý útočník přestoupil v lednu 2022 ze Slavie. V Rusku odehrál jen jaro, během kterého tamní vojska napadla Ukrajinu, což vedlo k fotbalové izolaci ruských klubů. I proto Kuchta uvítal návrat domů.

Je vlastně sparťanský odchovancem, ale v dorostu zamířil do Slavie. Pak rok a půl hrál za Bohemians, působil na Žižkově, ve Slovácku a v lednu 2019 jako součást přestupu Alexe Krále zamířil na další hostování do Teplic.

V létě 2019 odešel na další hostování do Liberce, kde se stal obávaným útočníkem a severočeský klub ho ze Slavie vykoupil.

Po vydařeném jaru 2020 se ale v červenci do Slavie zase vrátil, v Edenu podepsal čtyřletou smlouvu a stal se útočnou jedničkou týmu. Byl i nejlepším střelcem ligy. Během podzimu 2021 měl menší neshody s realizačním týmem, nelíbilo se mu, že občas byl náhradníkem, i proto v lednu 2022 zamířil do zahraničí.

Autor: