• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Radost sparťanského útočníka Jana Kuchty v domácím utkání proti Plzni.

Radost sparťanského útočníka Jana Kuchty v domácím utkání proti Plzni. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kuchta definitivně sparťanem. Po derby klub oznámil přestup, vykoupil ho z Ruska

Sport
  •   21:10
Další radost pro fanoušky sparťanských fotbalistů v sobotním večeru: po vítězství v derby klub oznámil, že z Lokomotivu Moskva vykoupil útočníka Jana Kuchtu, který dosud hostoval. Podepsal víceletý kontrakt. Přestup bývalého slávisty z Ruska může odhadem přijít na sto milionů korun,

Kuchta byl ve Spartě od loňského léta na hostování. Ve smlouvě mezi kluby byla vysoká opce na přestup. Sparta ji uplatnila, protože Kuchta je pro ni v současné době hráčem, kterého by nikým nenahradila.

„Myslím si, že je to jednoduché. Jsem rád, že jsme se dohodli, že Kuchta zůstává i dál, během sezony se hodně zlepšil, dal několik důležitých gólů, skvěle pracuje, pomáhá i v defenzivě,“ prohlásil trenér Brian Priske.

Přitom loni v létě angažmá nezačal dobře: Sparta vypadla z předkola Konferenční ligy, v prvním ligovém kole prohrála s Libercem a Kuchta za šlápnutí na hlavu brankáře Vliegena dostal červenou kartu a následně trest na pět zápasů.

Takřka celým podzimem se protrápil, první gól dal už v říjnu Hradci Králové, navíc z ofsajdu. Od té doby skóroval dvanáctkrát a stal jedním ze strůjců jarní cesty k prvnímu místu.

Po sobotním vítězství v derby 3:2 je Sparta čtyři body od titulu, do konce sezony zbývají tři kola.

„Zrovna dnes se i s Haraslínem a Minčevem obětovali pro tým, byli nesmírně disciplinovaní. Věřím, že od něj ve Spartě ještě uvidíme spoustu gólů a skvělých výkonů,“ řekl kouč Priske.

Do Lokomotivu šestadvacetiletý útočník přestoupil v lednu 2022 ze Slavie. V Rusku odehrál jen jaro, během kterého tamní vojska napadla Ukrajinu, což vedlo k fotbalové izolaci ruských klubů. I proto Kuchta uvítal návrat domů.

Je vlastně sparťanský odchovancem, ale v dorostu zamířil do Slavie. Pak rok a půl hrál za Bohemians, působil na Žižkově, ve Slovácku a v lednu 2019 jako součást přestupu Alexe Krále zamířil na další hostování do Teplic.

V létě 2019 odešel na další hostování do Liberce, kde se stal obávaným útočníkem a severočeský klub ho ze Slavie vykoupil.

Po vydařeném jaru 2020 se ale v červenci do Slavie zase vrátil, v Edenu podepsal čtyřletou smlouvu a stal se útočnou jedničkou týmu. Byl i nejlepším střelcem ligy. Během podzimu 2021 měl menší neshody s realizačním týmem, nelíbilo se mu, že občas byl náhradníkem, i proto v lednu 2022 zamířil do zahraničí.

Autor: min