Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Jde o všechno. Se skvělou Itálií

Sport

  9:10
HAMBURK - Zase je tu zápas na tenké hranici mezi slávou a krachem. Fotbalová reprezentace se dnes bude v Hamburku prát o postup do osmifinále mistrovství světa. Jenže stejný cíl má i Itálie, mimořádné mužstvo s hvězdnou aurou.

Trenér Karel Brückner foto: ČTK

„Čeká nás těžký soupeř. Nejkvalitnější tady. Ale já věřím, že budeme připraveni a postoupíme,“ řekl Marek Jankulovski, který se postaví proti spoluhráčům z AC Milán.

O zápas dřív, než čekali, začíná pro české fotbalisty vyřazovací část turnaje. Jedině vítězství znamená jistotu. „Potřebujeme tři body,“ věděl kapitán Tomáš Galásek.

„Jestli chceme do osmifinále, nemůžeme spoléhat na remízu,“ dodal obránce David Rozehnal. Nerozhodný výsledek bude totiž výhodný jen v případě, že stejně skončí i druhé utkání ve skupině. Pak by šla dál první Itálie i druhé Česko.

Vítěz skupiny se skoro jistě vyhne Brazílii, po čemž Italové touží.

Předpokládané sestavy

Česko: Čech - Grygera, Kováč, Rozehnal, Jankulovski - Poborský, Rosický, Polák, Nedvěd - Štajner, Heinz.
Itálie: Buffon - Zambrotta, Nesta, Cannavaro, Grosso - Perrotta (Camoranesi), Pirlo, Gattuso - Totti - Gilardino, Toni.

Porážka přinese smutek. A možná i konec výjimečného týmu. Pavel Nedvěd už naznačil, že by zápas s Itálií mohl být jeho poslední v reprezentaci. Na konec kariéry se chystá i Karel Poborský. A možná by se přidali i další starší hráči.

Bude to vypjatých devadesát minut. Lze se vyhnout stresu? „Nikdy jsem ho nepocítil a nechci, aby ho cítili hráči. Snažím se je všemožně ochránit,“ tvrdil trenér Brückner.

Historie je s reprezentací. Samostatné Česko azurového soupeře dvakrát porazilo a jednou remizovalo. Jenže světový turnaj se zašmodrchal. Národní tým ztrácel své hvězdy kvůli zraněním, přibyly i karetní tresty pro Ujfalušiho a Lokvence.

Koller? Je nominován k utkání, mlžil trenér Brückner
Ale naděje ožila s Milanem Barošem. Včera v Hamburku znovu ostře sprintoval, a než se trénink zavřel, dělal všechno se spoluhráči.

A Jan Koller? Ten lehce klusal a jen občas před sebou posunul balon. Je vůbec možné, aby alespoň chvíli hrál? „Je nominován k utkání,“ mlžil vytrvale Brückner.

Když byl požádán o vysvětlení, dodal jen: „To je naše interní věc.“ Podle posledního tréninku je prakticky vyloučené, aby Koller do důležitého střetnutí zasáhl. A že je v nominaci? Nic divného. Na mistrovství světa smějí na lavičku všichni hráči v kádru, i ti zranění.

Brückner bude muset znovu zatočit se sestavou. Stopera si místo Ujfalušiho zahraje Kováč nebo Jiránek. Na hrotu se pokusí rozlomit precizní a proslulou italskou obranu asi Štajner. Nebo rovnou Baroš.

Týmu nezbývá než se vypořádat s hvězdným italským útokem, Luca Toni a Alberto Giraldino nastříleli v posledním ročníku Serie A dohromady skoro padesát gólů.

Teď je ale potřeba, aby neuspěli ani jednou. „Pokud máme hrát na vítězství, tak musíme v první řadě hrát na nulu vzadu. Tak to dělají úspěšná mužstva. S Ghanou se nám to nepovedlo, od toho se odvíjí náš příběh,“ upozornil Brückner.

Azurový výběr už zápas rozehrál mimo stadion. Hráči si stěžují na Nedvěda, který prý neustále simuluje. Pustil se do něj i jeho kamarád z Juventusu Zambrotta.

Přitom sami Italové musí mít nahnáno. V průběhu dnešního utkání bude zveřejněn seznam obviněných ve skandálech, které drancují Serii A. V namočených klubech nastupuje třináct reprezentantů.

Bude to pikantní večer.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...