Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Novým šéfem fotbalu je Petr Fousek, když porazil Poborského. Neuspěl ani Šmicer

Sport

  16:11aktualizováno  18:16
Nymburk/Praha - Novým předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) se stal Petr Fousek. Osmapadesátiletý dlouholetý funkcionář při volbách na valné hromadě v Nymburce ve druhém kole hlasování porazil bývalého úspěšného reprezentanta Karla Poborského a ve funkci nahradí končícího šéfa Martina Malíka. Fousek získal 106 hlasů, jeho protikandidát 91 hlasů. Do výkonného výboru se nedostal ani další reprezentant Vladimír Šmicer, který neuspěl s kandidaturou na místopředsedu.

Petr Fousek, nový předseda FAČR. foto: FAČR/Jan Tauber

Fousek byl dlouholetým generálním sekretářem fotbalového svazu, také působil jako předseda futsalové komise UEFA, dvakrát neúspěšně kandidoval na funkci předsedy FAČR, jako expert FIFA a UEFA absolvoval desítky misí v různých fotbalových svazech v Evropě, Asii i Africe, naposledy působil do loňského prosince dva a půl roku v Řecku.

Karel Poborský gratuluje Petru Fouskovi.
23. řádná valná hromada FAČR.

„Chci poděkovat všem těm, kteří mi dali svůj hlas, všem těm, kteří mě navrhovali, kteří mě podporovali celou dobu, včetně mého volebního týmu, vnímám obrovskou zodpovědnost, která tady přede mnou leží, ničeho se nebojím a práce už vůbec ne. Je to pochopitelně čest vést největší sportovní svaz v zemi,“ řekl Fousek ve svém prvním projevu po zvolení.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

„Rád bych vás o něco požádal, vysoce ctít demokratické volby, ale neustále se mě někdo celou dobu ptal na to, kdo je můj tým. Ze všech stran to byla velmi intenzivní otázka. Proto bych vás s maximální pokorou poprosil, abyste při volbách do výkonného výboru podpořili pana Šidliáka (místopředseda), Nezvala (Řídící komise), Kristýna (člen za VV za Moravu) a Zímu (člen VV za Moravu), Šmicera (místopředseda), Ždárského (Řídící komise), Neumanna (člen VV za Čechy), Řepku (člen VV za Čechy) a Lípu (člen VV za Čechy),“ vyjádřil Fousek své přání.

„Hodnotí se to blbě, protože jsem prohrál, dlouhodobě jsem byl vychovaný, abych vyhrával, takže je to těžké. Souboj byl ale férový, hnutí si demokraticky vybralo jinak, já to respektuji, byla to pro mě obrovská zkušenost. Celou kampaň jsem nikomu nic nesliboval, nikomu nic nedlužím, život jde dál,“ podotkl zklamaný Poborský.

Volba předsedy podle očekávání dospěla do druhého kola. V tom prvním ani jeden z kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů v české i moravské komoře. Poborský podle předpokladů zvítězil v Čechách a jeho soupeř na Moravě. V druhém kole už rozhodl součet hlasů za obě komory dohromady.

Fousek získal na Moravě 55 ze 70 platných hlasů, zatímco jeho soupeř jen 15 hlasů. Poborský sice zvítězil v Čechách, ale 76 ze 127 hlasů mu ke zvolení nestačilo. Pro Fouska se totiž v české komoře vyslovilo 51 delegátů. Jeden hlasovací lístek byl neplatný.

Šmicer místopředsedou nebude

Vedle nového předsedy rozhodují delegáti také o zbylých 11 členech výkonného výboru. Místopředsedou za Čechy se stal Jan Richter, který poměrem hlasů 71:56 porazil Šmicera. Vítěz Ligy mistrů a další vicemistr Evropy z roku 1996 se tak do výkonného výboru nedostal. 

Nejprve se coby hlavní tvář iniciativy F-evoluce, která po zatčení Berbra usilovala o změny v českém fotbale, ucházel i o nejvyšší post, ale pak kandidaturu stáhl a podpořil Fouska. Místopředsedou za Moravu byl zvolen Fouskův favorit Jiří Šidliák.

Fousek, který se hlásí k reformnějšímu směru, už v minulosti na asociaci, dříve Českomoravském fotbalovém svazu, dlouho působil a zastával několik funkcí. V letech 2001 až 2007 byl generálním sekretářem, později poradcem dřívějšího předsedy asociace Miroslava Pelty.

Od roku 1994 se Fousek pohyboval v mezinárodních organizacích FIFA a UEFA, naposledy působil jako nezávislý expert pro řecký svaz. V roce 2015 byl šéfem organizačního výboru evropského šampionátu jednadvacítek v Česku.

Vizitka fotbalového funkcionáře Petra Fouska (58), který byl zvolen předsedou Fotbalové asociace ČR:

Datum a místo narození: 19. listopadu 1962, Praha

Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze

Funkcionářská kariéra: předseda futsalové komise ČMFS (1990-2001), tiskový mluvčí a vedoucí mezinárodního oddělení ČMFS (1995-96), generální sekretář ČMFS (2001-07), člen futsalových komisí UEFA (od 1994, byl i místopředsedou a předsedou) a FIFA (1998-2016), člen expertního týmu ČOV (2012-16), poradce předsedy FAČR (2011-17)

Ostatní: dlouholetý funkcionář, delegát a expert FIFA a UEFA, hovoří několika jazyky; do vysokých fotbalových funkcí se dostal díky práci ve futsalu, který sám hrával; na domácím svazu pracoval již několikrát, v roce 2007 byl po šesti letech odvolán z funkce generálního sekretáře, údajně kvůli špatné práci sekretariátu; v roce 2011 zvažoval kandidaturu na předsedu svazu, nakonec ale kvůli nejednotě v domácím fotbalovém hnutí nekandidoval; v roce 2015 byl šéfem organizačního výboru mistrovství Evropy do 21 let na českém území; o dva roky později po rezignaci Miroslava Pelty dvakrát neúspěšně kandidoval na funkci předsedy FAČR (nakonec byl zvolen současný šéf Martin Malík); jako expert FIFA a UEFA absolvoval desítky misí v různých fotbalových svazech v Evropě, Asii i Africe, naposledy působil do loňského prosince dva a půl roku v Řecku.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...