Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kanga a spol. na Letné i v červenci. Sparta vyřešila otázku končících smluv

Sport

  9:21
Praha - Fotbalová Sparta v závěru ročníku nepřijde o hráče, kterým v červnu vyprší smlouva a zároveň do té doby nový kontrakt s klubem nepodepíší. I v červencových zápasech za ni mohou nastupovat Kanga, Kaya, Mandjeck, Frýdek i Costa.

Guelor Kanga se raduje z druhé proměněné penalty do sítě Příbrami. foto: ČTK

Než si kluby minulý týden na Ligovém grémiu schválily zásadní změnu termínové listiny a souhlasily s prodloužením sezony do července, jeden z argumentů proti byly právě smlouvy, které vyprší 30. června.

To je den, který obvykle znamená konec ročníku, otevírá se nové přestupové okno a hráči mohou měnit dres.

Vlivem pandemie koronaviru však bylo jisté, že současná sezona se během června dokončit nestihne. Proto se kluby musely domluvit s hráči, kterým smlouvy končí, aby je měly k dispozici i v červenci na závěr sezony. Konec je naplánován na 19. července, kdy se odehrají druhá utkání baráže.

Současný ročník podle opatření Evropské fotbalové unie (UEFA) se pak definitivně uzavře až 2. srpna namísto právě 30. června. Do té doby stejně nikdo nikam přestupovat nemůže. Je tedy v zájmu klubů i hráčů, aby se angažmá minimálně o pár týdnů protáhlo.

Sparta má v kádru sedm fotbalistů, kterým 30. června kontrakt vyprší.

Guelor Kanga se raduje z druhé proměněné penalty do sítě Příbrami.
Generální ředitel fotbalistů AC Sparta Praha František Čupr přichází na jednání...

„Vedení klubu v minulých dnech jednalo s našimi kmenovými hráči a domluvilo se s nimi, že u nás odehrají celou zbývající část letošní sezony bez ohledu na to, kdy skončí,“ poznamenal sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Jedná se o Guélora Kangu, Semiha Kayu, Georgese Mandjecka, Costu a Martina Frýdka. To jsou kmenoví hráči Sparty, kterým 30. června vyprší současné kontrakty. Zatím není vyřešené, kteří hráči podepíší nové smlouvy a ve Spartě budou pokračovat i v příští sezoně.

Sparťan Kanga a jeho netradiční gólová oslava.

Smlouvy do konce června mají i Dávid Hancko a Martin Graiciar, kteří však ve Spartě hostují z Fiorentiny. Aby mohli pokračovat, musela by s prodloužením hostování souhlasit i italská strana. K jednání teprve dojde, protože v Itálii se fotbal z koronaviru zvedá hodně pomalu.

Jedenadvacetiletý útočník Graiciar si navíc minulý týden v přípravném utkání proti Jihlavě zlomil klíční kost, což znamená předčasný konec sezony.

Dvaadvacetiletý stoper Hancko je členem základní sestavy.

V červenci Spartu čekají pravděpodobně dvě utkání nadstavby, případně souboj o Evropu či finále poháru, pokud se do něj probojuje.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.