Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nákaza ve Slavii i u jejího soupeře z Boleslavi. Sešívaní pod dohledem, hrát ale chtějí

Trénink fotbalistů Slavie foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Dva pozitivní výsledky na covid-19 vyšly při plošném testování fotbalistů a realizačních týmů před restartem první a druhé nejvyšší domácí soutěže. Mladá Boleslav a Slavia tak jsou nyní pod dohledem hygienické stanice. Úterní soupeři ale hrát chtějí.
  16:25aktualizováno  20:25

Byť by měla být česká fotbalová elita vlastně spokojena, zavládla mezi ní v posledních hodinách nervozita.

V úterý dopoledne předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík na Twitteru oznámil, že pondělní první vlnou plošných testů napříč 32 kluby první a druhé ligy, která odstartovala v pátek, neprošel jeden z hráčů širšího kádru obhájce titulu.

Šlo o teprve druhý (a zatím také poslední) pozitivní test na covid-19 z celkem 1442 provedených, v Edenu jej ale nečekali.

Zástupci Slavie na jednání Ligového grémia, Tomáš Syrovátka (vlevo) a Jaroslav...
Ševčík na tréninku Slavie

Navíc tým o den dříve poprvé trénoval pohromadě, odpoledne jej měl čekat úvodní přípravný duel na restart soutěže proti Jihlavě.

V karanténě jen nakažený

Ten byl pochopitelně zrušen, nakažený hráč zamířil do karantény, zbytek týmu musí místo pokračování v tréninzích zůstat až do čtvrtka doma.

V pátek bude následovat první kontrolní testování. „A tam se ukáže, jak na tom skutečně jsme. Jestli se někdo ještě nakazil, nebo bude všechno v pořádku. Věřím, že půjde o druhou variantu. Pokud tomu tak bude, večer se vrátíme do tréninku, v úterý chceme hrát,“ řekl LN Tvrdík.

DALŠÍ PODROBNOSTI K POZITIVNÍM TESTŮM NA COVID-19 V LIZE

  • Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí pražské hygienické stanice: "V rámci daného případu provedla hygienická stanice detailní epidemiologické šetření, z jehož dosavadních výsledků neplyne nutnost nařízení karanténních opatření pro ostatní hráče. Hygienická stanice je v úzkém kontaktu s vedením Slavie, které poskytuje adekvátní součinnost."
  • Zbyněk Boublík: "Hráč se nyní nachází v domácí izolaci a je mimo veškerý kontakt s ostatními hráči, u kterých naopak včera provedené testy skončily s negativním výsledkem. Negativní výsledek testu měli i členové realizačního týmu a další pracovníci zajišťující chod A-mužstva."
  • Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie: "V domácím prostředí do pátku zůstávají i všichni kluboví zaměstnanci. Stejně tak dochází ke zrušení činnosti části slávistické mládeže, která se připravuje v areálu v Edenu. Dojde také k opětovné dezinfekci klubových prostor."

Proč tedy slova o oné určité spokojenosti?

Čistě statisticky dle čísel z testování na covid-19 v Česku mělo být hráčů či zástupců týmů nakaženo okolo patnácti (dle procenta denní nakaženosti v ČR, které se v posledních dnech pohybuje kolem 1 procenta).

První plošné kontroly v Německu před víkendovým startem bundesligy přineslo deset pozitivních nálezů z 1724 testů. Včerejší čísla týkající se ostře sledované anglické Premier League? Šest pozitivních z 748 odebraných vzorků.

Jenže shodou náhod jsou nálezy na covid-19 v Česku u dvou aktuálních rivalů, druhý je totiž v týmu Mladé Boleslavi, která právě v úterý má Slavii hostit. 

„Výsledek jeho testu byl k dispozici v sobotu. Ještě v ten den se vyskytoval na přípravném utkání, ale hráči nebyli v kabinách, jen venku. Proto zatím nebylo potřeba vyhlásit karanténu i pro další hráče. Je do ní umístěn jen ten jeden pozitivně testovaný,“ uvedla už o víkendu mluvčí středočeské krajské hygienické stanice Dana Šalamounová.

A aby těch náhod nebylo málo, dle zákulisních zpráv jsou pozitivně testovaní fotbalisté v obou týmech příbuzní. Dle trasování hygieniků se ale naposledy viděli před šesti týdny.

Dobrou zprávou budiž, že ani jeden z této dvojice neměl příznaky onemocnění, které způsobuje nový koronavirus SARS-CoV-2. „Mluvil jsem s ním a je bez příznaků, v pořádku. Právě proto jsme zvědavi, co ukáže páteční kontrolní test,“ přidal Tvrdík.

Jak potvrdila Ligová fotbalová asociace (LFA), oba celky čeká před případným vzájemným duelem ještě dvojí testování.

Respektive Boleslavští jej absolvovali v úterý ráno s negativními výsledky pro všechny zúčastněné, zástupci Slavie ho podstoupí ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích na konci pracovního týdne. Poté ještě přijde na řadu druhá vlna plošného testování pod hlavičkou LFA, ke kterému se řídící orgán profesionálních soutěží zavázal ministerstvu zdravotnictví.

V té době už by měly mít za sebou první duel fotbalisté Teplic aLiberce. Dohrávka 23. kola byla totiž před nástupem pandemie koronaviru dvakrát odložena kvůli nezpůsobilému trávníku.