Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Bůh s démony. Fotbalový génius Maradona svůj život nezvládl

Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona na fotografii z roku 1987 foto: ČTK

Názor
Praha - Jak žil, tak taky dopadl. Podobný pohled má na Diega Maradonu, který ve středu v 60 letech zemřel na infarkt, mnoho lidí. Nelze se tomu divit. Už během hráčské kariéry se jeden z nejlepších fotbalistů historie čím dál častěji zaplétal s alkoholem, drogami či pochybnými známostmi, což v dalších letech vygradovalo v jeho rozpory se zákonem a rozsáhlé zdravotní potíže. Prostě se dostal na šikmou plochu a už se to s ním vezlo, dalo by se shrnout.
  11:58

Jenže ono to bylo komplikovanější, jak to u mnoha géniů bývá. Zlom v Maradonově osudu skvěle vykresluje loňský dokumentární film Diego Maradona oscarového režiséra Asifa Kapadii. 

Fanoušci se loučili s Diegem Maradonou.
Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona na fotografii z roku 2008

Zásadním obdobím pro něj byla sedmiletá éra mezi roky 1984 a 1991 v italské Neapoli. Tamní klub, stejně jako celé město, platil v 80. letech za symbol vysmívaného jihu země, utlačovaný a v bídě. 

VIDEO: Sólo z říše snů a dodnes neodpuštěná ruka. Maradonovým gólům chtěli leckdy tleskat i protivníci

Nikdy nic pořádného nevyhrál, v té době bojoval v nejvyšší soutěži spíš o záchranu. Ale když dostal možnost ukázat se světu, využil ji. Bylo veřejným tajemstvím, že bez peněz od místní mafie by to nešlo, jenže v Itálii to tak prostě chodilo. 

A v tomto prostředí se argentinský kouzelník stal bohem. Pro okolní svět fotbalovým, pro Neapolitánce opravdovým. Díky triumfům na domácí i evropské scéně je vytáhl na výsluní, dal jim smysl života, radost, hrdost. Stejně jako doma v Argentině, kterou dovedl v roce 1986 k titulu mistrů světa.

Postupně se však vroucí láska měnila v bezbřehou nenávist. Ta vygradovala při mistrovství světa 1990, jež hostila právě Itálie. Především v semifinále domácího výběru a Argentiny se stal Diego terčem urážek a zlosti, což penaltový postup Jihoameričanů ještě umocnil. 

A to se zápas hrál v „Maradonově“ Neapoli. Diego byl v té době už vyčerpán z tlaku prostředí, kde neměl soukromí, kolem plno svodů a nezákonných lákadel, jimž podléhal a které ho ničily. Chtěl odejít, ale šéf klubu jej nepustil. 

A pak už to šlo rychle z kopce. Mnohokrát se ze závislostí léčil, hubnul, sliboval i rodině, že se polepší. Vyrvat se ze spárů svých démonů natrvalo však nezvládl nikdy.

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...