Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kouč Kladivářů Moyes: Nevím, jestli bychom byli bez Součka stále klubem Premier League

Tomáš Souček z West Hamu foto: Reuters

Londýn - Trenér fotbalistů West Hamu David Moyes vyzdvihl klíčovou roli záložníka Tomáše Součka v boji o záchranu v anglické lize. Skotský kouč si není jistý, zda by se „Kladiváři“ bez českého reprezentanta udrželi v Premier League, což před závěrečnými dvěma koly mají téměř jisté. Londýnský klub Součka po sezoně koupí z pražské Slavie za více než 520 milionů korun jako historicky nejdražšího hráče z české ligy.
  7:00

Pětadvacetiletý defenzivní středopolař od restartu anglické ligy po koronavirové pauze odehrál všech sedm utkání v základní sestavě, vstřelil tři góly a patří k hráčům s nejvíce naběhanými kilometry na zápas v celé soutěži.

„Přijít do Premier League a tak rychle se prosadit není snadné. Vyžaduje to čas. Tomáš nám bezpochyby pomohl a nejsem si jistý, že bez něj bychom byli klubem Premier League,“ řekl Moyes na tiskové konferenci před středečním zápasem s Manchesterem United.

Tomáš Souček z West Hamu
Tomáš Souček z West Hamu

Od začátku mu prý bylo jasné, že Souček nezůstane v londýnském celku pouze na půlroční hostování. „Jedině v případě sestupu by existovala šance, že se vrátí do Slavie Praha. Ale vždycky jsme měli v úmyslu ho udržet. Je jednoduše hráčem West Hamu,“ prohlásil Moyes.

„Pro každého trenéra je důležité přivést správné posily. Pokud se mu to nepovede, většinou přijde o svou práci. Dva kluci, které jsme získali v lednu - Tomáš a Jarrod Bowen, nám hrozně moc pomohli. Tomáš začíná rozkvétat,“ doplnil bývalý trenér Manchesteru United nebo Evertonu.

Tomáš Souček se poprvé trefil v Premier League do sítě Chelsea.

Šestnáctý West Ham má dvě utkání před koncem sezony náskok šesti bodů na osmnáctou Aston Villu a tří bodů na sedmnáctý Watford. Devatenáctý Bournemouth odehrál o zápas víc a Moyesův tým už v tabulce nemůže přeskočit. Pokud dnes večer Aston Villa doma neporazí Arsenal, bude West Ham definitivně zachráněn ještě před středečním duelem na Old Trafford.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...