Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kvůli špatně vyplněné smlouvě nedostane rodina mrtvého fotbalisty Saly 18 milionů

Sport

  14:57
Cardiff / Praha - Nedbalé papírování nejspíš připraví rodinu tragicky zesnulého fotbalisty Emiliana Saly o odškodnění, které by za normálních okolností vyplatila Asociace profesionálních hráčů. Částka, kterou pozůstalí nejspíše nedostanou, dosahuje zhruba 600 tisíc liber (17,7 milionu korun). A stejná chyba pořádně komplikuje vyplacení částky za přestup, kterou měl Cardiff poslat Salovu bývalému klubu.

Emiliano Sala. foto: ČTK

Tři tisíce lidí se rozloučilo s Emilianem Salou. Nechyběli ani zástupci Nantes a Cardiffu

Hráči, hrající v Anglii, se stanou automaticky členy Asociace profesionálních fotbalistů, a tím pádem i jejího penzijního programu, z něhož se vyplácejí nejrůznější podpory v krizových situacích. Jenže Cardiff, za který měl Sala hrát, udělal při sepsání hráčské smlouvy Emiliana Saly řadu chyb, které podle vedení soutěže byly překážkou v registraci kontraktu argentinského fotbalisty.

Liga tak klubu z Walesu vrátila smlouvu k přepracování, a novou verzi měl Sala podepsat po svém příletu do Spojeného království. Jenže než se tak stalo, osmadvacetiletý Argentinec při letu z Francie do Anglie zmizel, a jeho tělo našli záchranáři v troskách stroje po několika dnech.

Upomínky na Salu u fotbalového stadionu v Cardiffu.
Čtrnáctiletý Emiliano Sala v argentinském Santa Fe coby hráč místního klubu.

Kromě otázky, jak se k nečekané situaci postaví hráčská asociace, je problémem ještě další věc. A tou je právě neplatnost smlouvy v souvislosti se samotným přestupem. V posledním týdnu se totiž objevila zpráva, že Cardiffu se nechce platit přestupní částku, a francouzské Nantes mu vyhrožuje žalobou. 

Je mrtvý, nebo ztracený? To nás nezajímá, jen pošlete peníze, vzkazuje bývalý Salův klub

Nakonec se obě strany dohodly na odložení první splátky, jenže nové okolnosti mohou celou záležitost ještě více znesnadnit. Cardiff měl do Francie poslat 15 milionů liber, tedy 443 milionů korun, ale pokud se ukáže, že smlouva nebyla platná, patřil by hráč stále Nantes, a Walešané by tak nemuseli platit nic.

Nyní tak celá kauza leží na ramenou právníků obou evropských klubů.

Letadlo s argentinským fotbalistou se zřítilo do moře 21. ledna letošního roku.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!