Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Lvíčata vstoupila do ME vítězstvím 2:1 nad Ukrajinou

Sport

  17:56aktualizováno  20:01
VIBORG/PRAHA - Český tým vstoupil do mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Dánsku vítězstvím 2:1 nad Ukrajinou. Obě branky svěřenců trenéra Dovalila zaznamenal Dočkal. Ukrajinským hráčům se podařilo zásluhou Bilije snížit až v závěru zápasu.

ilustrační foto foto: Reuters

V úvodních minutách se hrál velmi opatrný fotbal a aktivnějším týmem byl ten z Uktajiny. Diváci přesto na jeho první střelu museli čekat téměř dvacet minut. Brankář Vaclík Rakickijovův pokus z velké vzdálenosti bezpečně zlikvidoval. Teprve poté se začali probouzet i Češi.

Pozáposové ohlasy české reprezentace

Po krásné kombinaci centroval z pravé strany Dočkal a po míči se natahoval Pekhart, ovšem v nadějné situaci mu chybělo několik centimetrů. Po půlhodině zápolení vyslal nebezpečnou střelu Hořava, leč těsně mimo.

Největší šanci úvodní pětačtyřicetiminutovky měli ale fotbalisté Ukrajiny. Po obrovské chybě obránce Suchého se hnala hned dvojice útočníků na Vaclíka a stopera Mazucha. Zozulja ovšem celou akci pokazil: místo přihrávky volil střelu, kterou český obránce srazil na roh.

Vstup do druhého poločasu vyšel svěřencům trenéra Dovalila na výbornou. Ve 49. minutě povedenou kombinaci korunoval přesnou střelou k tyči Dočkal a o dalších sedm minut později stejný hráč úřadoval podruhé: po Váchově přiťuknutí přízemní ranou obstřelil gólmana Kanibolockije.

Čeští fotbalisté poté hru kontrolovali a vytvořili si jasnou územní převahu. Žádné výrazné ohrožení brankáře soupeře však z ní nevzešlo. Když se zdálo, že utkání dospěje ke klidnému vítězství 2:0, zaúřadovali fotbalisté z Ukrajiny. V 88. minutě po velké chybě české obrany a hraniční ofsajdové situaci se Bilij sám před brankářem Vaclíkem nemýlil - 1:2.

Stejný fotbalista zahrozil ještě v nastaveném čase, ale to už tak úspěšný nebyl. Čeští fotbalisté si tak připsali první tři body do tabulky skupiny B. Další zápas sehrají ve středu od 18 hodin s týmemPodrobnosti připravujeme...

ME fotbalistů do 21 let - skupina B:

Česká republika "21" - Ukrajina "21" 2:1 (0:0)
Branky: 49. a 56. Dočkal - 88. Bilij. Rozhodčí: Mažič (Srb.) - McGrath (Ir.), Koskela (Fin.). ŽK: Pekhart, Gecov, Morávek, Vácha - Zozulja.  Diváci: 4500.

ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Hořava (46. Morávek), Vácha (90. Mareček), Kovařík (74. Hloušek) - Pekhart. Trenér: Dovalil.

Ukrajina: Kanibolickij - Butko, Rakickij, Kryvcov, Putivcev - Česnakov, Stěpanenko (54. Parcvanija) - Morozjuk (64. Bilij), Konopljanka, Jarmolenko (87. Kravec)- Zozulja. Trenér: Jakovenko.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!