Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

MALTSKÝ ZÁPISNÍK: Navštívili jsme Hry o trůny a těšíme se na zápasy, ale zpráva o Berbrovi nás naštvala

Sport

  13:15
VALLETTA (od našeho zpravodaje) - V úterý vybraní čeští novináři na soustředění fotbalových klubů Olomouce a Brna na Maltě navštívili metropoli Vallettu i místa, kde se točil kultovní seriál Hra o trůny. Středa už patří prvním zápasům přípravného turnaje. Přinášíme vám další díl maltského zápisníku našeho redaktora Davida Aka.

Pohled z hradeb ve Vallettě foto: David Ako (lidovky.cz)

Nechceme brečet, ale budeme řešit problém, říká trenér Brna Dostálek k rozpadu dvojice klíčových útočníků

Po zhruba šestihodinovém spánku jsem v úterý otevřel oči do našeho druhého dne na Maltě. Roztáhnu závěsy, za nimiž mě přivítá pohled na moře a rozsluněné pozadí, v tu chvíli se z relativně krátké dřímoty stane pocitově minimálně dvanáct hodin.

Po úvodní snídani, o níž se v hotelovém komplexu starají tři pracovníci hotelu (jeden nandává jídlo na požádání u švédských stolů, druhý má na starosti nápoje a třetí při vchodu kontroluje, jestli jsou nasazené roušky a eviduje číslo pokoje) nás čeká celodenní výlet. Ten nám historickými fakty o Maltě od začátku zpříjemňuje místní průvodkyně, v prostojích se o zábavu stará především ambasador turnaje  Tipsport Malta Cup a legenda Sparty Jaromír Blažek svými situačními vtípky.

Zápasník z Malty
Zápasník z Malty

Jako první nás čeká výlet do středověkého města Mdina. To získalo své jméno od sicilských Arabů, kteří město opevnili okolo roku 870 od okolních vlivů. Mdina mě od začátku zaujala svými úzkými uličkami, k vidění zde bylo i náměstí s historickým domkem, kde se natáčel kultovní seriál Hra o trůny. Dalším pozitivem je fakt, že auta sem mají vjezd zakázaný (jedinou výjimkou jsou malé dodávky, které rozevřou svá okna, z nichž místním prodávají čerstvé ovoce a zeleninu).

Po zhruba dvouhodinové procházce nás čekal oběd v restauraci, kde jsme si vybrali ze tří hlavních jídel - já volil steak s brambory a zeleninou, po chvíli jsem ale začal litovat. Číšnice totiž před nás vzápětí přinesly dva obrovské talíře - jeden byl plný maltských sýrů, hummusu, oliv a sušených rajčat, druhý přeplněný všemožnými uzeninami. Už tohle nás slušně zasytilo.

Čekání na hlavní chod si většina z nás zpříjemnila na patrové terase, na níž je v tu chvíli příjemných 18 stupňů. Po obědě se ještě několik odvážlivců vrhne na dezert, mně už jen z té představy veškeré jídlo lítá nosem i ušima.

MALTSKÝ ZÁPISNÍK: Bary uzavřené, ale místo dvou deci vína dostanete k obědu rovnou celou lahev

Poté následovala vyhlídka po historických místech hlavního města Valletty - od honosného prezidentského paláce po překrásnou Tritonovu fontánu. Nedaleko pobřeží pak bylo jasně vidět, proč Malta historicky odolávala nájezdníkům z jiných zemí. Už jen o její pevné hradby se musely jednotky nepřítele houfně rozbíjet.

Zhruba v sedm večer jsem se vrátil na pokoj s tím, že už další den, tedy ve středu, nás konečně čeká fotbal: semifinálové zápasy mezi Brnem a Swarovski Tirol a Olomoucí s Trnavou. Jedinou kaňkou pro všechny zúčastněné byla informace z domova - bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr bude už za necelé dva týdny propuštěný z vazby.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!