130 let

Enner Valencia z Ekvádoru se raduje se spoluhráči z proměněné penalty v zahajovacím zápase MS s Katarem. | foto: AP

Katar - Ekvádor 0:2, na úvod zářil Valencia, třetí gól mu vzal titěrný ofsajd

Sport
  •   16:45aktualizováno  20:28
Fotbalové mistrovství světa 2022 odstartovalo. Katar, pořadatel kontroverzního šampionátu, prohrál s Ekvádorem 0:2. Obě branky vstřelil Enner Valencia, tu první z penalty, druhou o čtvrt hodiny později hlavou. Třetí mu na začátku utkání sebralo malé postavení mimo hru, který odhalila poloautomatizovaná ofsajdová čára.

Ekvádorský kapitán byl hlavní postavou zápasu, v němž se vše podstatné odehrálo více méně během úvodní půl hodiny.

Hosté pak s dvoubrankovým vedením v zádech viditelně polevili, ovšem na neškodné domácí fotbalisty, kteří se stali vůbec první pořadatelskou zemí, jež prohrála zahajovací duel, to úplně v pohodě stačilo.

Bylo zřetelné, kdo a proč je favoritem. Ekvádor začal aktivně a Valencia se už po 159 sekundách radoval z gólu, vzápětí mu ale úsměv z tváře vzala technologická novinka, kalibrovaná poloautomatizovaná ofsajdová čára.

Ve zprvu nepřehledné situaci odhalila, že ekvádorský obránce Torres posunul v souboji s katarským brankářem balon hlavou směrem k Estradovi, který se míče dotkl posléze a nacházel se v době přihrávky od kolene dolů v těsném postavení mimo hru.

Zkušený italský sudí Orsato tak trefu po konzultaci s kolegy u videa správně odvolal.

Valenciu a Ekvádor to ale zásadně mrzet nemuselo, protože o chvíli později už šel do regulérního vedení.

Domácí gólman Šíb korunoval svůj nervózní vstup do utkání, v němž u první neuznané branky prapodivně boxoval balon, a ve vápně podrazil Valenciu. Zkušený útočník se ujal penalty a s ledovým klidem ji proměnil.

Po půl hodině ho chybující katarská defenziva opět neuhlídala a hostující kapitán hlavou po precizním centru Preciada z pravého křídla navýšil skóre.

„Mockrát jsem snil o vítězství v zahajovacím duelu. Je bonus, že jsem skóroval a pomohl svému týmu ke třem bodům,“ řekl Valencia.

Katařané byli rozhození už od úvodního kiksu brankáře Šíba a dva inkasované góly jim rozhodně nepomohly. Když hosté chtěli, byl rozdíl mezi oběma týmy až příliš velký.

Trenér domácích Sánchez rozhazoval rukama, koulel očima, kroutil hlavou, když jeho svěřenci kazili jednoduché přihrávky nebo chybně vystupovali z hlubokého bloku.

„Tohle jsme si samozřejmě nepřáli. Možná nás svazovala zodpovědnost a nervozita. Musíme na to zapomenout a příště hrát lépe,“ uvedl Sánchez.

V soubojích byli vítězové Asijského poháru z roku 2019 druzí, faulovali, bránili se. Občas vypadali jako amatéři, míč jim komicky odskakoval, měli problém s tempem, vyšší rychlostí.

Pokud jste před turnajem neznali jediného katarského fotbalistu, zřejmě jste v jeho prvním utkání neučinili překvapivý objev. Na trávníku nebyl z domácích nikdo, jehož jméno by stálo za zapamatování.

Ti, na které se měli pořadatelé spoléhat, zapadli v podprůměru. Kapitán Hajdus i „obávaný“ střelec Alí střídali v 71. minutě. Domácí útočník navíc s pouhými čtrnácti doteky na svém kontě, což bylo stejně, jako měl v tu dobu ekvádorský brankář.

Ten byl téměř bez práce, právě Alí měl na konci nastavení první půle na hlavě snížení, ale na malém vápně hlavou trestuhodně pouze líznul dobrý centr z kopačky Pedra Miguela zvaného Ró-Ró.

O chvíli později opustil trávník i Valencia, který si na konci úvodního dějství poranil koleno, zbytek duelu sledoval ledem na noze z lavičky.

Jeho spoluhráči na trávníku duel pohodlně dohrávali, nečelili pořádnému nebezpečí. Až střídající Muntárí mohl na konci snížit, balon ze vzduchu ale poslal povedenou střelou nad Galíndézovu bránu.

Pohledný moment ale paradoxně většina katarských příznivců už neviděla. Někteří z nich opustili svá místa už po druhé inkasované brance (čili ve 31. minutě!), deset minut před závěrečným hvizdem mizely ze stadionu přímo davy.

Zápasu tradičně předcházelo pompézní zahájení, kterému dominoval známý americký herec Morgan Freeman, objevila se i hvězda korejského popu Čon Čong-kuk z BTS.

K vidění bylo vystoupení tanečníků, připomínka předchozích šampionátů či gigantická podobizna Laíba, maskota turnaje.

Titul obhajují Francouzi, kteří v roce 2018 vyhráli jako čtvrtý evropský tým za sebou.

Ekvádor, který startuje na turnaji počtvrté, se ve druhém duelu skupiny A utká v pátek s Nizozemskem. Katar narazí na Senegal.

Autor: Vojtěch Povejšil