130 let

Autor obou gólu v utkání s Anglií, Tomáš Necid, v dresu Slavie Praha. | foto: ČTK

Necid zničil Angličany

Sport
  •   19:40
JABLONEC NAD NISOU - Čeští fotbaloví reprezentanti do 19 let úspěšně vstoupili do domácího mistrovství Evropy. Na stadionu v Jablonci porazili v zahajovacím utkání turnaje brankami útočníka Tomáše Necida z druhé půle silnou Anglii 2:0 a přiblížili se postupu ze skupiny B.

Závěr duelu přitom Češi dohrávali v devíti bez vyloučených Jakuba Heidenreicha a Romana Brunclíka. Mladí reprezentanti si zároveň si téměř určitě zajistili účast na světovém šampionátu dvacítek v příštím roce v Egyptě, kam se probojují tři týmy z  každé skupiny. Na jablonecký stadion proudily před začátkem davy fanoušků, na českou premiéru na turnaji se přišlo podívat přes šest tisícovek diváků.

Plný stadion jako by mladíky v úvodu svazoval, a tak se jako první osmělili Angličané, ale Sturridgeovu plachtící střelu brankář Vaclík dokázal zlikvidovat. Domácí brzy setřásli nervozitu a snažili se soupeřovu obranu v čele se stoperem West Hamu Jamesem Tomkinsem zatlačit do defenzivy. V 21. minutě po dlouhém autu Řezníka propadl míč k Zemanovi, ovšem sparťanský záložník těsně minul.

Největší česká šance přišla po půlhodině hry: Zeman krásně našel z rohového kopu Necida a jeho gólovou radost zhatil jen výborný zákrok Buttona, který nepříjemnou hlavičku vyškrábl nad břevno. Po následném rohu pak Necid na malém vápně možná s přispěním anglického faulu jen těsně nedosáhl na míč. A když dvě minuty před pauzou Vošahlík po chybě obrany místo přihrávky na volného Necida z úhlu zbrkle střílel vedle, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

 S ním však Češi záhy po pauze pohnuli. Pomohl jim k tomu především zkrat brankáře Buttona, který v 54. minutě chyboval při vyběhnutí a Necid nemohl prázdnou branku minout. Za čtyři minuty se vytáhlý slávista ukázal přihlížejícím agentům podruhé, když parádně z voleje trefil Zemanův centr z rohu a zvýšil na 2:0.

Češi si pak utkání před vlastním publikem užívali až do doby, než Heidenreich zatáhl jednoho z protihráčů a po druhé žluté kartě musel 18 minut před koncem předčasně pod sprchy. Dovalilův výběr se snažil i v oslabení o aktivní hru, ale v 82. minutě sudí podruhé karetně potrestal i Brunclíka a český tým dohrával o devíti. Za mohutného pískotu jabloneckého stadionu, který jasně dával najevo, co si o makedonském arbitrovi myslí, však domácí cennou výhru uhájili a přiblížili se postupu ze skupiny.


 

Autor: ČTK