Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Fiasko. Byl to večer plný chaosu, píší o prohře fotbalistů nizozemská média

Sport

  10:34
PRAHA - Za večer plný chaosu a zoufalství či fiasko v Praze označila nizozemská média úterní prohru fotbalistů Oranjes s českým národním týmem 1:2. Nepovedený vstup do kvalifikace dávají za vinu zejména trenérovi Guusu Hiddinkovi, který podle tisku zatím po nástupu do funkce po Louisi Van Gaalovi působí nejistě, což potvrdil i překvapivou změnou systému před utkáním a i v jeho průběhu.

David Lafata (vlevo) a Bruno Martins. foto: MAFRA - Michal Šula

Nizozemská média připomínají, že reprezentace naposledy zahájila kvalifikační boje prohrou v roce 1992, kdy pod Dickem Advoccatem nestačila na Norsko (1:2). Nizozemci navíc prohráli i přípravu s Itálií a dvě utkání po sobě nezvládli za posledních 20 let jen dvakrát.

Před dvěma lety na nevydařeném mistrovství Evropy a v roce 1995 právě při prvním nástupu Hiddinka, kdy dokonce z prvních pěti utkání porazili jen Maltu a čtyřikrát prohráli.

Podle médií ztrácí Hiddink důvěryhodnost. "Zdá se, že ho dohnal strach z odkazu jeho předchůdce Van Gaala," zamýšlí se deník Telegraph, proč Hiddink přes své původní přesvědčení sáhl k rozestavení 5-3-2, které na MS praktikoval právě jeho předchůdce. Po vedení českého týmu si to však rozmyslel a přešel zpět k systému 4-3-3.

ČTĚTE O UTKÁNÍ

"Byl to večer plný chaosu a zoufalství," napsal kriticky deník AD Sportwereld. "Fiasko v Praze," přidal Telegraph v titulku. A servítky si nebral ani deník Volkskrant. "Byla to fraška. Jeden z nejtrapnějších výkonů Oranjes," uvedl.

Hiddink podle médií v 67 letech už na trenérskou funkci nemá. "Uznávaný trenér odhalil sám sebe a svou vrtkavou strategii. Národní tým spadl do jeho třesoucích se rukou," napsal Telegraph.

Za jediný světlý moment zápasu v Praze označila média výkon mladého útočníka z PSV Eindhoven Memphise Depaye, který jediný představoval vážné nebezpečí pro českou obranu.

"Ještě nikdy na sobě neměl tolik zodpovědnosti jako v Praze, kde se snažil nahradit Arjena Robbena. Češi ho častokrát museli zastavit jen pomocí faulu a skoro se dalo zapomenout, že mu je stále teprve 20 let. Byl však na vše příliš sám," konstatoval deník AD Sportwereld.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...