130 let

Staronový kouč Schalke Ralf Rangnick slaví. | foto: Reuters

Nové koště zametlo staré. Rangnick předčil Magatha

Sport
  •   14:00
GELSENKIRCHEN/PRAHA - Jedno české pořekadlo mluví o tom, že nové koště dobře mete. Ne vždy tomu tak je. Obzvláště ve sportu. V případě německého fotbalového klubu Schalke 04 to ale platí dokonale. Vestfálský klub vyhrál třetí duel po nástupu staronového kouče Ralfa Rangnicka do funkce. Navíc proti týmu, který vedl bývalý kouč Schalke Félix Magath.

Jestliže jsou země, kde se to trenérskými rošádami jen hemží, v Německu jsou v tomto ohledu hodně konzervativní. Proto situace, která nastala v sobotu odpoledne ve Veltins Aréně vzbudila pořádný rozruch. Hráli proti sobě domácí Schalke 04 a Wolfsburg. Na domácí lavičku usedl Ralf Rangnick, staronový kouč klubu. Ten vystřídal Félixe Magatha. Před 24 dny odvolaného manažera Schalke. Nyní opět na lavičce "vlků", které dovedl předloni k titulu.

Staronový kouč Schalke Ralf Rangnick slaví.

Trochu zmatek, co říkáte? Pro novináře i fanoušky ale parádní sousto. I když... Právě fanoušci žurnalisty u našich západních sousedů pořádně zaskočili. V celém téměř 70 tisícovém kotli jedné z nejmodernějších fotbalových arén na světě byste jen marně hledali transparent proti bývalému kouči. Jaký to rozdíl oproti situaci zpřed měsíce, kdy se to v hledišti protimagathovskými hesly jen hemžilo.

Schalke ostře sledované utkání dokázalo vyhrát hubeným výsledkem 1:0, kouč Rangnick jej ale slavil jako, kdyby vestfálský klub vyhrál titul. Magath křepčení svého nástupce neviděl, zmizel ihned v útrobách stadionu. "Hrajeme o záchranu. Naše situace není dobrá. Musíme bojovat, bez odhodlání neuspějeme," vyprávěl poté před novináři kouč aktuálně 16. týmu tabulky (z 18, poslední dva sestupují, Wolfsburg by nyní hrál baráž se třetím týmem druhé ligy, pozn. redakce).

Staronový kouč Wolfsburgu Felix Magath.

To tým z Gelsenkirchenu má mnohem příjemnější starosti. Poprvé v sezoně dokázalo Schalke vyhrát ligový duel po vítězství v Lize mistrů (Schalke vyhrálo na půdě Interu Milán 5:2 v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů). Rangnick má zatím na lavičce klubu stoprocentní bilanci, radoval se i před týdnem na hřišti St. Pauli.

A šéf klubu Josef Schnusenberg si neodpustil rýpnutí do bývalého manažera. "Jsem překvapený, jak jsme se v tak krátké době dokázali zvednout. Je vidět, že rozhodnutí vyhodit Magatha bylo správné a že to pročistilo kabinu," řekl Schnusenberg po sobotním triumfu. Holt nové koště dobře mete. Zatím...

Autor: Antonín Vavrda