Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

OBRAZEM: Klapky přes oči, navigátor i speciální míč. Také nevidomí mají fotbalové turnaje

V Bučovicích se hrálo na umělé trávě. foto: BBFC

Obrazem
Bučovice - Také nevidomí sportují a pořádají se pro ně turnaje. Tak jako ten fotbalový uplynulý víkend na jihu Moravy. Osmý ročník mezinárodního turnaje Bučovice Blind Football Cup tentokrát ovládl řecký tým Pirsos Thessaloniki.
  7:00

V jihomoravském městečku Bučovice se o uplynulém víkendu 26. - 27. září uskutečnil již osmý ročník Bučovice Blind Football Cup. Fotbalového turnaje pro nevidomé se zúčastnily tři celky, každý z jiné evropské země.

Za domácí, tedy Českou republiku, nastoupil tým Avoy MU Brno. Z Francie přicestovali France U23 a z Řecka se na jih Moravy dostavili už počtvrté Pirsos Thessaloniki.

Pravidla fustalu pro nevidomé jsou následující: hraje se ve čtyřech v poli s jedním brankářem. Právě gólman je jediný, který může vidět. Ostatní mají přes oči neprůhledné klapky, aby bylo zajištěno, že nic nevidí.

V Bučovicích se hrálo na umělé trávě.
Stříbrný francouzský tým měl oceněného nejlepšího brankáře i obránce.

Cílem je samozřejmě docílit více branek než soupeř. Narozdíl od normálního futsalu se hraje s míčem, který je specifický svým zvukovým systémem. Díky němu, ale i verbálním radám trenéra, brankáře či navigátora, který je za brankou soupeře, se hráči po hřišti pohybují.

V osmém ročníku bučovického turnaje zvítězil řecký tým. Pirsos Thessaloniki měl ve svém kádru i nejlepšího střelce turnaje, kterým se stal  Nikolaos Gkagkoulis. Nejlepší obránce i brankář pocházeli shodně z týmu France U23.

Český tým Avoy MU Brno obhájil třetí příčku.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!