Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Petr Čech: Z metru mi házeli balon do obličeje

Sport

  12:00
PRAHA - Terminátor, Batman nebo jedna z postav Hvězdných válek. „Tak bych rozhodně nechtěl dopadnout,“ směje se Petr Čech (29) kolážím, které se vyrojily na internetu. Kvůli zlomenině nosu si brankář fotbalové reprezentace obleče na pár týdnů kromě helmy ještě obličejový kryt. Stále ale neví, jestli za národní tým nastoupí do barážového dvojzápasu proti Černé Hoře.

Brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech s novým chráničem obličeje foto: ČTK

Jak se vám maska zamlouvá?
Poprvé jsem ji vyzkoušel hned při výrobě. Absolvoval jsem s ní krátké testy a lehký trénink. Nebylo to tak zlé. Nejde ani tak o samotnou masku, která mě chrání od dalšího zranění, jako o nos. Pořád mě na dotek bolí a nevím, zda budu schopen podat stoprocentní výkon.

Takže nedokážete s jistotou říci, jestli v pátek zasáhnete do první časti boje o Euro?
Kdyby se zápas měl hrát teď, tak určitě odmítnu. Bolest mě prostě nesmí omezovat. Do nejdůležitějších zápasů přece nenaskočím s vědomím, že nemůžu hrát naplno. To by nebylo moudré. Pak dám raději přednost zdravým klukům.

Dokdy se rozhodnete?
Do pátečního utkání zbývá ještě dost času. Nechci to ale nechávat až na poslední chvíli, nebylo by to fér vůči ostatním. Momentálně jsem po tom všem unavenější, než kdybych naplno trénoval.

Už se alespoň cítíte lépe?
Za největší výhru považuju fakt, že mi opadl otok kolem očí. Zbyly jen modřiny. Horší než osmdesát minut v Blackburnu už to být nemůže. Nemusím stát v bráně s tampony v ruce a pusou plnou krve.

Jak vlastně probíhalo testování masky?
Zkoušel jsem s ní skákat. Chytat míč v různých pozicích, abych věděl, jestli dobře uvidím. Průzory pro oči jsou tak velké, jak jen to bylo možné. Je to trochu nezvyklé, ale já v mládí hrál hokej. Tam jsem koukal skrz helmu s dráty a taky mi to nevadilo.

Zkoušel jste také, jestli maska tlumí i bolest při zásahu míče?
Musel jsem. Nemohl bych nastoupit s pocitem, že je všechno v pořádku a po první ráně do nosu vystřídat. Z metru mi proto házely balony do obličeje. Bolí to pokaždé, ale dá se to vydržet. Maska totiž bolest hodně zmírňuje.

Jedno vážné zranění hlavy už jste zažil. Nebudete mít z chytání podvědomě strach?
Mám na tu hlavu smůlu, to je pravda. Po prvním úrazu mám v obličeji 70 stehů. Kdybych se měl ale něčeho bát, tak od té doby neodchytám nějakých sto zápasů.

Chelsea vám nijak nebránila odjet na sraz české reprezentace?
Záleželo na našem doktorovi, který chtěl mít všechno pod kontrolou. Přece jen pak musím odehrát pár zápasů s krytem i za Chelsea. Byl se mnou v Miláně, kde mi vyráběli masku. On mi to tam doporučil. Vyrábějí podobné vybavení nejen italským sportovcům. Udělali mi odlitek obličeje, zbytek procesu šel mimo mě. Vím jen, že maska je z karbonových vláken. Hned první model mi seděl. S výsledkem byl lékař spokojený a sraz mi povolil. Teď už je to jenom na mně.

Jak jste vnímal internetové koláže, které z vás udělali Terminátora nebo Batmana?
Batman bylo to první, co mě při pohledu na masku samotného napadlo. Chápu, že se helma ani obličejový chránič nedají schovat a ignorovat. Přiznávám, že i mně to připadá trochu úsměvné a legrační.

Nebojíte se, že se Černohorci pokusí vašeho zranění využít?
V taktických pokynech to snad mít nebudou. Ale všechny fotbalové země z bývalé Jugoslávie mají ve zvyku přetvořit cokoliv ve svůj prospěch. Proto musím počítat i s takovou variantou, vždyť je to pro oba týmy zápas o všechno. Nějaké naschvály si ale nesmím připouštět. Když mě někdo trefí, tak mě trefí.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...