Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Plzeň působí vyčpěle a řeší zásadní otázku. Udrží se trenér Vrba na lavičce?

Sport

  14:17
Plzeň - Znovu si před střídačkou zklamaně položil dlaň na vlasy a zakroutil hlavou. Další zbytečný gól. Další zbytečná ztráta. Trenér Pavel Vrba musí tušit, že stojí na rozcestí. Sobotní porážka 1:2 na Slovácku jen potvrdila, že fotbalová Plzeň by si zasloužila výrazný impulz. Možná rovnou restart.

Pavel Vrba při zápase v Lize mistrů. foto:  Michal Šula, MAFRA

Je nepřesná. Příliš stereotypní. Bez chutě. Působí vyčpěle. Je nervózní sama ze sebe.

V sobotu prohrála už počtvrté v sezoně a rozhodně není náhoda, že se v zákulisí šušká o velké zimní rošádě. Že by Plzeň mohla od slovenské jednadvacítky vykoupit úspěšného Adriana Guľu, o kterého mělo v uplynulých letech zájem několik českých klubů. Upřímně, překvapilo by vás to?

Viktoria se sice nadále drží na druhém místě tabulky, ale na suverénní buldozer s názvem Slavia ztrácí čtrnáct bodů, což je po devatenácti odehraných kolech kráter, který už téměř jistě nepůjde zahladit. A to kluboví šéfové v Plzni těžko prominou.

Během zimní pauzy musí zasáhnout. Ale jak přesně, aby to mělo smysl? I mnozí plzeňští fanoušci, kteří trenéra Vrbu považovali za nedotknutelnou modlu, pochybují, zda by bylo prospěšné, aby u mužstva pokračoval. A to je zásadní!

Plzeňský trenér Pavel Vrba

Čerstvě šestapadesátiletý kouč Pavel Vrba je architektem plzeňské fotbalové pohádky. Ze šedivého a prakticky nezajímavého klubu, který ho oslovil v říjnu 2008, vytvořil mašinu na vítězství.

Třikrát získal ligový titul, třikrát postoupil do Ligy mistrů, z mnoha přehlížených hráčů udělal reprezentanty a pro klub vydělal stamiliony, ze kterých se kromě jiného postavil bezvadný stadion.

Z Plzně se především díky Vrbovi postupně stala evropská značka s báječným zázemí a obrovským sebevědomím. Jenže v aktuální sezoně působí Viktoria utahaně, bez potřebné motivace.

Až na výjimky hraje komplikovaně. Snaží se zápasy urvat hlavně zkušeností a trpělivostí, dřívější vášeň se jaksi vytratila.

V létě Plzeň zpackala předkolo o Ligu mistrů, a když následně propadla taky v kvalifikaci o Evropskou ligu, znamenalo to, že po pěti letech stráví podzim bez pohárů. To byl příliš tvrdý zásah do psychiky.

Plzni chybí tvář

Trenér Vrba by zasloužil sochu za to, jak krásné zážitky do Plzně přivedl, ale právě teď se zdá, že obě strany jsou v dlouholetém vztahu unavené. Stárnoucí mužstvo nemá šmrnc, opakuje chyby, dostává příliš gólů, na ty vlastní se příliš nadře. Na poslední domácí zápas s Bohemians přišlo jen sedm tisíc diváků.

Na svém stadionu ještě Viktoria zpravidla dokáže soupeřům zatopit, zato venku tápe. V sobotu nevyhrála už počtvrté v řadě. Nejenže tím Slavii darovala luxusní náskok, zároveň nahrává těm vzadu, kteří vycítili příležitost.

Ještě v létě trenér Vrba tvrdil, že tak silnou a vyrovnanou soupisku ještě v Plzni nikdy neměl. Teď se trápí tím, že mu chybí persony. „Taky bych si představoval, kdybychom měli Horvátha, Daridu a Hrošovského v nejlepší formě,“ vyjmenoval tři střední záložníky, se kterými postupně sepsal novodobou plzeňskou kroniku.

Viktoria má před sebou poslední podzimní zápas. I když ho v neděli krátce po poledni proti Teplicím zvládne, ještě to zřejmě nebude poslední klubová událost roku 2019.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...