Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta rozstřílela Boleslav a posunula se na třetí místo, Komličenko neunesl závěr utkání

Sparťané se radují z branky Michala Sáčka. foto: ČTK

Budějovice - Fotbalisté Sparty porazili v 19. kole první ligy Mladou Boleslav 5:2 a posunuli se na třetí místo před svého soupeře. Výhru Pražanů zařídili Michal Sáček, Martin Hašek, Guélor Kanga, Benjamin Tetteh a vlastní brankou Michal Hubínek. Za hosty se prosadili Lukáš Budínský a Pavel Bucha. Letenští neprohráli v lize poosmé za sebou. Středočeši od 84. minuty dohrávali bez vyloučeného Nikolaje Komličenka.
  16:37aktualizováno  19:09

Na obou stranách došlo oproti minulému kolu k jediné změně. Pozice levého obránce připadla místo nemocného Hanouska kapitánu Frýdkovi, jehož v záloze nahradil Plavšič. Středočeši zase nastoupili na hrotu pouze s Komličenkem. Jeho tradiční parťák v útoku Mešanovič, který v prvním vzájemném duelu v ročníku rozhodl hattrickem o výhře svého týmu 4:3, proseděl zápas na lavičce. V základu se objevil Fulnek.

Spartě se výborně povedl začátek utkání a po dvou krásných střelách zpoza vápna vedla v osmé minutě 2:0. Nejprve se po necelých dvou minutách prosadil obránce Sáček, který se zbavil Matějovského a přesně zamířil k tyči. Pro Sáčka šlo o první trefu v ligové sezoně. Na něj navázal Hašek, jehož střela pomocí odrazu od břevna skončila v síti.

Letenští byli nadále při chuti, jenže Hložkova hlavička po Plavšičově centru skončila vedle a Haškovo zakončení v krkolomné pozici zblokoval stoper Tatajev.

Středočeši snížili v 26. minutě. Komličenko vyhrál vzdušný souboj s Mandjeckem, Bucha přihrál do otevřené sparťanské obrany na naběhnutého Budínského, který úspěšně přehodil gólmana Heču.

V 35. minutě si Komličenko obhodil Mandjecka a šel sám na Heču, který však ve svém 150. ligovém startu odmítl srovnání. K dorážce se dostal Fulnek, jenže Mandjeck zabránil míči v cestě do branky. Poté se znovu prosadil Hašek, ale akci předcházel ofsajd.

Dvoubrankový náskok mohl Pražanům vrátit po přestávce po Kangově skvěle načasované přihrávce Hložek, jenž tváří v tvář Stejskalovi minul. A tak Mladá Boleslav srovnala. Bucha odebral Krejčího o míč a pokořil Heču střelou k tyči.

Jenže za minutu a půl si Sparta vzala vedení zpátky. Další povedenou střelou zpoza vápna se prosadil Kanga, který 10. gólem v ligové sezoně dohnal v čele tabulky nejlepších střelců Komličenka a plzeňského Krmenčíka.

V 71. minutě přidali sparťané čtvrtý zásah. Sparťanskou přihrávku Matějovský nechtěně srazil na naběhnutého Plavšiče, který vybídl ke skórování Tetteha.

Konečné skóre stanovil Hubínek, který si hlavou srazil Kangův centr do vlastní sítě. Pět branek nastřílela Sparta v nejvyšší soutěži poprvé od května 2016, kdy díky rekordním pěti trefám Lafaty rozstříleli Jihlavu 5:0. V 84. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen Komličenko.

Pražané zdolali v lize Mladou Boleslav po dvou zápasech a doma jí nepodlehli poosmé v řadě. Potřetí za sebou ji na Letné porazili tříbrankovým rozdílem. Středočeši potvrdili, že se jim venku nedaří. V devíti venkovních duelech ligové sezony vyhráli pouze jednou.

Ostatní výsledky 19.kola:

Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 2:0 (1:0)

Branky: 9. Ledecký, 50. Havel. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Mokrusch. ŽK: Ledecký, Sivok - Šimek, Petrák. Diváci: 4114.

MFK Karviná - Sigma Olomouc 1:1 (0:1)

Branky: 73. Lingr - 32. González. Rozhodčí: Pechanec - Šimáček, Ratajová. ŽK: Bukata, Smrž - Vepřek, Houska, Beneš. Diváci: 2487.

Karviná: Pastornický - Krivák (56. Hanousek), Dreksa (10. Bukata), Rundič, Čonka - Smrž, Janečka - Ba Loua, Vukadinovič, Lingr - Petráň (71. Petkov). Trenér: Jarábek.

Olomouc: Mandous - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Zmrzlý - Zahradníček (86. Hála), Houska, González (63. Texl), Falta (90. Látal) - Plšek. Trenér: Radoslav Látal.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!