Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pohár patřil favoritům

Sport

  19:28
Praha - Jak si vedli poslední zástupci v Poháru ČMFS? Až dva góly střídajícího Slepičky v rozmezí čtyř minut během druhého poločasu zajistily fotbalistům Sparty vítězství v úvodním čtvrtfinále v Olomouci nad druholigovým týmem HFK 2:1. Liberečtí fotbalisté si počínali o mnoho jistěji. Na trávníku druholigového Třince vyhráli jednoznačně 3:0. Naopak nečekanou remízu 1:1 uhráli fotbalisté vedoucího celku druhé ligy Bohemians Praha na půdě Viktorie Žižkov.

Slepička už se na trápení Sparty nemohl dívat. foto: ČTK

Favorizovaná Sparta se celý úvodní poločas trápila, ovšem střídající fotbalisté hru oživili a nakonec připravili pro pražskou odvetu ideální výchozí pozici.  V úvodních dvaceti minutách Sparta působila dojmem, že si přijela zahrát oddechový přátelský zápas. Trenér Bílek nechal doma Řepku, Horvátha či Kuliče, a právě začátek zápasu ukázal, že při absenci stopera Řepky je nejvíce zranitelná v obraně. Kanaďan Hainault totiž hodně chyboval. 

Druholigová Olomouc se pustila do soupeře bez psychických zábran a respektu. Její aktivita také vyústila ve dvacáté minutě v úvodní branku. Po rohovém kopu se hlavou trefil Lukášek.  Mátožně hrající Sparta se za celý úvodní poločas zmohla na jedinou kloudnější šanci. Ve druhém dějství ale přišel na hřiště záchranář. V 65. minutě Kisel přihrál čerstvému Slepičkovi, který oklamal domácí zadáky a vyrovnal. O čtyři minuty později prokázal útočník své střelecké kvality podruhé, když se pohotově orientoval ve skrumáži a vstřelil vítězný gól Sparty.

Třinec by v odvetě za týden mohl odvrátit vyřazení už jen zázrakem. Liberec se nešetřil, proti druholigovému celku postavil prakticky nejsilnější možnou sestavu a na hřišti to bylo znát. Favorit dával rozdíl soutěže domácím pocítit v podstatě celý zápas. Už v sedmé minutě se do míče z dobrých pětadvaceti metrů opřel Papoušek a na jeho výstavní trefu pod břevno brankář Bruk vůbec nereagoval. Liberec v závěru ještě dvakrát udeřili. Deset minut před koncem se z hranice velkého čtverce přes tyč trefil Frejlach a rychlý protiútok ukázkově sehráli i střídající Radzinevičius s Dočkalem, který do prázdné branky završil skóre. 
    
A co Viktoria vs. Bohemians? Favorita poslal brzy do vedení Koukal, ale v druhé půli srovnal Ibe a zajistil klubu ze Střížkova výhodnější pozici do odvety, která je na programu za týden v Horních Počernicích.  Žižkovští nastoupili v nejsilnější sestavě a od úvodu zatlačili druholigového soupeře do defenzivy. K brzkému vedení jim pomohla chyba hostujících zadáků, kteří ve snaze odkopnout balon napálili Koukala a ten přesnou střelou k tyči rozjásal spoře zaplněné ochozy.  Viktoria pokračovala v útočném fotbalu, ale celý zápas koncentraci neudržela. Střídající Brzezina se v 66. minutě protáhl podél lajny a Ibe nemohl z jeho přihrávky před prázdnou brankou minout. Následný zoufalý nápor domácího favorita už změnu skóre nepřinesl, a tak budou do odvety vstupovat v lepší pozici Bohemians.

Fotbalisté Jablonce prohráli v prvním čtvrtfinálovém na vlastním hřišti s Brnem vysoko 0:3.

Viktoria Žižkov - Bohemians Praha 1:1 (1:0)
    Branky: 6. Koukal - 66. Ibe

HFK Olomouc - Sparta Praha 1:2 (1:0)
    Branky: 19. Lukášek - 65. a 69. Slepička

Fotbal Třinec - Slovan Liberec 0:3 (0:1)
    Branka: 7. Papoušek, 80. Frejlach, 86. Dočkal

FK Jablonec - 1. FC Brno 0:3 (0:2)
    Branky: 31. Polách, 36. Besta, 83. Večeřa

Autor: