Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Česká policie straší anglické chuligány pokutami a vězením: Vyhlašujeme vám nulovou toleranci

Sport

  15:00
PRAHA - Velká opatření chystá policie na příští víkend při příležitosti pátečního zápasu kvalifikace o EURO 2020 mezi fotbalisty Česka a Angle v pražském Edenu. A to především kvůli vyhlášeným anglickým chuligánům, jímž vyhlásila nulovou toleranci.

ilustrační snímek foto: Reuters

Velká komplikace pro fotbalovou reprezentaci. Pavelka bude kvůli zlomenině čéšky pět měsíců mimo hru

I proto Policie ČR vytvořila antikonfliktní jednotku, která bude po celý víkend na zhruba šest tisíc anglických fanoušků dohlížet. 

Ta vzhledem k rozšířeným obavám z četné podnapilosti anglických fandů kvůli poměrně levnému alkoholu v Praze vznikly jednotky více než dvou stovek policistů, kteří umí mluvit dobře anglicky.

Rozmístěni budou především v centru města a u turistických pamětihodností, kde budou dohlížet na pořádek.

Policie zařadila zápas Česko - Anglie do kategorie nejrizikovějších akcí, a proto budou v akci nejen dopravní policisté, jednotky na koních a vrtulníky, ale také stovky policistů ve zbroji. 

Anglický trenér Gareth Southgate dokonce v týdnu na tiskové konferenci varoval své fanoušky, aby na stadionu různými výstřelky neškodili jeho týmu.

Policie zároveň vyhlásila všem fanouškům nulovou toleranci a na dálku je varovala, že v Česku funguje noční klid po 22. hodině. 

Jakub Schoř z PČR navíc přiznal, že pro celý tým půjde o velkou výzvu, protože takové množství fanoušků, které o víkendu do Prahy zavítá, ještě nikdy na území Česka nepřijelo.  

„Praha je velmi atraktivním městem pro fanoušky, pokud jde o cenu piva, a zápas v pátek večer je ideální k tomu, aby příznivci Anglie přijeli do Česka na celý víkend. U tak velkého počtu fanoušků se předpokládá, že může dojít k určitému protiprávnímu chování,“ uvedl Schoř pro anglický deník The Guardian.

I proto celou operaci podpoří 11 britských členů tamní policie, kteří mají řídit komunikaci s anglickými fanoušky. 

MS ve fotbale 2018, Kolumbie vs. Anglie: fanoušci Anglie sledují osmifinále...
Anglie vs. Wales (fanoušci Anglie).

Problém by však podle Schoře mohl nastat i mezi českými chuligány, kteří při příležitosti příjezdu anglických fandů budou chtít ukořistit jejich vlajky či části oblečení.

„Angličtí fanoušci jsou všude na světě považováni za atraktivního soupeře, takže je pravděpodobné, že se čeští chuligáni pokusí získat anglické vlajky,“ upozornil Schoř.

„Angličtí fanoušci jsou u nás víc než vítáni, ale pokud se situace vyhrotí, jsme připraveni jednat. Doporučuji postupovat podle pokynů policie, abychom se vyhnuli zbytečným potížím, jakými jsou pokuty nebo zatčení,“ dodal.

Bezpečnostní plán, který probíhá už několik měsíců, zahrnuje i rozsáhlý kamerový systém v místech s největší pravděpodobností shlukování fanoušků. Ostrahu pak posílilo i několik sportovních barů v centru města.

Autor:

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...