Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Proti Anglii a Brazílii je v nominaci jediný útočník, poprvé se v ní objevil i Alex Král

Sport

  11:15
PRAHA - Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý překvapivě povolal pro úvodní zápas evropské kvalifikace v Anglii 22. března a domácí přípravný duel s Brazílií o čtyři dny později Alexe Krále z pražské Slavie. Defenzivní univerzál je jediným úplným nováčkem v kádru.

Alex Král foto: SK Slavia Praha

Schick rozhodl o výhře AS Řím v sérii A. Gól vstřelil teprve potřetí v sezoně

Do nominace se po zranění vrací obránce Marek Suchý. Ve výběru je zatím 20 hráčů, Šilhavý ještě tým doplní o další tři jména.

Nadcházející zápasy budou pro reprezentanty prvními dvěma v kalendářním roce. Duelem v Anglii český tým vstoupí do skupiny evropské kvalifikace, kde jsou ještě Bulharsko, Černá Hora a Kosovo. 

S Brazílií, která je historicky nejúspěšnějším celkem mistrovství světa, se reprezentace utká poprvé od Poháru FIFA v roce 1997 a teprve podruhé v Praze. V roce 1956 československý tým s „Kanárky“ remizoval bez branek.

Jakub Jankto utíká soupeři.
Tomáš Souček (v červeném) stíhá Kamila Grosického.

Národní celek se proti gigantům pokusí navázat na povedený úvod pod trenérem Šilhavým, který v září nahradil u mužstva Karla Jarolíma a vyhrál s ním tři ze čtyř zápasů.

Dvacetiletý Král se v zimě vrátil z Teplic do Slavie a navzdory velké konkurenci v týmu ligového lídra se nečekaně rychle prosadil do základní sestavy. 

Ve čtvrtek si dokonce připsal první gól, jímž pomohl k remíze 2:2 v úvodním osmifinále Evropské ligy v Seville.

„To, že se dostal do základní sestavy Slavie, mu hodně pomohlo v nominaci. Velmi dobře kopal už v Teplicích a teď jen potvrzuje svoji formu. Je to hráč komplexní, výborně mentálně nastavený, ví, co chce. Věřím, že se prosadí i tady u nás v nároďáku,“ řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Ve výběru je celkem šest slávistů, naopak ani jeden hráč z Plzně. „Je to asi logické. Slavia hraje dobře, hraje Evropu, výborně reprezentuje český fotbal. Takže logické vyústění, že se její hráči objevují v nominaci,“ podotkl Šilhavý.

Tým doplní do pondělního srazu. „Tři volná místa jsou pro tři ofenzivní hráče. Hrotové nebo hráče zkraje. Všichni, co jsou mezi náhradníky, jsou potenciální,“ dodal Šilhavý.

Nominace na zápasy s Anglií a Brazílií:

PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky 
BrankářiTomáš VaclíkFC Sevilla23
Tomáš KoubekRennes9
Jiří PavlenkaBrémy8
ObránciTheodor Gebre SelassieBrémy52
Vladimír CoufalSlavia Praha3
Pavel KadeřábekHoffenheim36
Ondřej KúdelaSlavia Praha0
Marek SuchýBasilej39
Tomáš KalasBristol18
Ondřej ČelůstkaAntalyaspor8
Filip NovákTrabzonspor19
ZáložníciJaromír ZmrhalSlavia Praha12
David PavelkaKasimpasa18
Bořek DočkalSparta Praha39
Tomáš SoučekSlavia Praha16
Alex KrálSlavia Praha0
Jakub JanktoSampdoria Janov17
Lukáš MasopustSlavia Praha1
Matěj VydraBurnley24
ÚtočníciPatrik SchickAS Řím145
Autor: