Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rajchlovi může vyhrát volby Damková

Sport

  17:00
PRAHA - Moc času nezbývá. V půlnoci ze čtvrtka na pátek se uzavře seznam kandidátů na nového šéfa českého fotbalu. Zatím se na něm vyskytuje jen jméno dosavadního místopředsedy Jindřicha Rajchla. Ve hře tak zůstává varianta, že mu už žádný soupeř nepřibude.

Jindřich Rajchl. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Bookmakeři sázkových kanceláří mu dávají největší šance, sám o sobě tvrdí, že dokáže dobře a systémově řídit velkou firmu, jakou je český fotbal. Zdá se, že Jindřichu Rajchlovi nepatří náhodou nálepka největšího favorita pro volby nového předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

A to i z důvodu, že kromě dosavadního místopředsedy se nikdo jiný oficiálně nepřihlásil o funkci, kterou v červnu překvapivě opustil Ivan Hašek. Rajchlovy sílící šance lze vyčíst také z jiných signálů. Jako jedna z jeho možných soupeřek byla zmiňována bývalá rozhodčí Dagmar Damková. Na začátku týdne, kdy bude muset učinit konečné rozhodnutí, připouští dvě možnosti.

Kromě kandidatury na nejvyšší post si dovede představit, že by se 16. září na valné hromadě ucházela o místopředsednickou funkci, kterou by jí uvolnil právě Rajchl. "Je to také varianta. Když půjdu do voleb z této strany, myslím, že by pan Rajchl znamenal dobrou variantu," řekla LN o možné spolupráci.

Zatím ale není nic definitivně jisté a nelze vyloučit, že Damková zkusí kandidovat na předsedkyni. "Nelením a jednám s delegáty valné hromady. Proto ještě nemůžu říct konečné ano nebo ne," řekla dosud jediná žena, která pískala mužskou první ligu.

Vyčkává zatím Pelta i Fousek

Když se před dvěma týdny loučila s rozhodcovskou kariérou, blahopřál jí Rajchl před začátkem utkání v Mladé Boleslavi. "Určitě mezi námi není žádná rivalita," popsala vzájemné vztahy. Rajchlovy šance by podpora Damkové výrazně posílila. Kromě toho, že její vliv v českém fotbale narůstá kvůli jejímu novému angažmá v komisi rozhodčích UEFA, může jí značnou podporu zaručit i mocný plzeňský funkcionář Roman Berbr, který je životním partnerem Damkové.

To by nebyla dobrá zpráva pro další kandidáty včetně šéfa jabloneckého klubu Miroslava Pelty. Ten se podle svého posledního prohlášení víc přiklání k možnosti, že bude kandidovat, ale dopředu chce vědět, jakou má šanci uspět.

"Jsem člověk, který nerad prohrává," vyslovil se o přestávce pátečního utkání svého klubu s Ostravou na stanici Nova Sport.
Do volebního boje se může přidat i Petr Fousek. Také rozhodování bývalého generálního sekretáře fotbalového svazu potrvá pravděpodobně do nejzazší možné doby.  "Podporu z některých oblastí a klubů určitě mám," uvedl včera Fousek. Vyloučil však, že by změnil priority a spokojil se s místopředsednickou kandidaturou. "To určitě nezvažuju," prohlásil.

Autor: