Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sázkařský gang znovu v akci? Na dvou zápasech v Česku ulpělo podezření

Zleva Jiří Texl z Opavy a Nicolae Stanciu ze Slavie foto: ČTK

Zlín - Jen nenapravitelný snílek by čekal, že dlouhá pauza zbaví fotbal nákazy sázkařskými gangy, které ovlivňují výsledky. Přesto zaráží rychlost, s níž se objevily první podezřelé zápasy, sotva se v Česku po přestávce způsobené koronavirem zase začalo hrát.
  11:10

Fotbal je zpět. S reprodukcí která děsila i bavila zároveň, virtuální fanoušci budou i v dalších zápasech

Minulou sobotu se společnostem monitorujícím sázkové kurzy rozsvítily vykřičníky u přípravných zápasů Opava - Vítkovice a Zlín - Kroměříž, které shodně skončily 4:1. Případem už se zabývá i Fotbalová asociace ČR (FAČR).

„Prověřujeme veškerá oznámení od společností monitorujících pohyby kurzů. V těchto dvou konkrétních zápasech máme v jednom případě informaci zprostředkovaně, v druhém přímo od naší partnerské společnosti,“ uvedl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Pozor, padne čtyři a více gólů

Jako první na podezřelé zápasy upozornil německý veřejnoprávní web Sportschau.de s odvoláním na několik analytiků, kteří nezávisle na sobě potvrdili, že utkání byla ovlivněna sázkou „over“, tedy na čtyři a více branek. Těsně před výkopem obou utkání dostala stejné varování i redakce MF DNES a iDNES.cz spolupracující se společností Federbet.

Zleva Ondřej Berčík z Kroměříže a Vachtang Čanturišvili ze Zlína.
Zleva Jiří Texl z Opavy Petar Musa ze Slavie

„Jde o sázky v takzvaném asijském handicapu na vyšší počet branek. Jinak nemůžeme komentovat konkrétní detaily případu, abychom neohrozili případné disciplinární řízení, nebo postup orgánů činných v trestním řízení,“ doplnil Jurman.

Podle reportéra iDNES.cz přítomného na utkání ve Zlíně budil pochybnosti především první gól domácích, při kterém mohli kroměřížský brankář i obránce míč odkopnout, a místo toho si přihrávali ve vlastní šestnáctce. Další branky nevybočovaly ze souboje týmů, mezi kterými jsou dvě soutěže rozdíl.

„Ve fotbale góly padají a my žádné podezření nemáme. Zlín nás požádal, že s námi chce sehrát přátelské utkání v době, kdy jsme ještě kvůli koronaviru nebyli v pořádném tréninku. Naopak si myslím, že jsme odehráli velmi dobrý zápas, kluci makali a výsledek 1:4 proti ligovému týmu je pro nás velký úspěch,“ prohlásil Martin Bsonek, předseda SK HS Kroměříž.

Podobně reagovali i zástupci Vítkovic, které hrály přípravný zápas v Opavě. „Žádné nestandardní okolnosti jsme nezaznamenali. Veškeré spekulace razantně odmítáme,“ reagoval vítkovický tiskový mluvčí Martin Hruzík.

Nová metoda: zápasy duchů

Dá se očekávat, že podobných zpráv o podezřelých zápasech bude po dlouhém fotbalovém hladovění přibývat. Ostatně v průběhu koronavirové pauzy v celosvětovém fotbalu rozeslala Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) národním svazům dokument, ve kterém upozorňuje na zvýšená rizika ovlivňování kvůli minimálnímu počtu duelů a také na nové metody sázkařských gangů.

Mezi ně patří i takzvané zápasy duchů, kdy byl sázkařům nabídnut souboj týmů, které se však ve skutečnosti na trávníku ani neviděly. „Na Ukrajině jsme vyšetřovali čtyři zápasy duchů a čtyři byly plánovány. A další byly zachyceny také v Rusku a v Brazílii,“ uvedl Francesco Baranca, prezident etické komise Ukrajinské fotbalové asociace a jeden ze šéfů společnosti Federbet.

Podobné duely zatím český fotbal nezachytil, to je ale jen jedna z mála dobrých zpráv. Tou další je, že se FAČR zabývá případem jedenadvacetiletého hráče karvinské rezervy M. H. obviněného z korupce, když se snažil ovlivnit utkání Valašského Meziříčí. O případu podrobně psal iDNES.cz v březnu.

„Na základě zmíněného článku jsme nabídli spolupráci Policii ČR a v tuto chvíli tedy nemůžeme detaily případu jakkoliv dále komentovat či rozvést, abychom neohrozili průběh dalšího šetření ve věci,“ řekl mluvčí Jurman.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...