Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skotská policie obviní Kúdelu z rasismu, uvedl Kamarův advokát. Prý mu hrozí až půlrok za mřížemi

Slavia vs. Beer Ševa, Evropská liga: Kolář a Kúdela slaví výhru nad izraelským soupeřem. foto: Reuters

Glasgow - Skotská policie se podle právního zástupce fotbalisty Rangers Glena Kamary chystá obvinit slávistického obránce Ondřeje Kúdelu z rasistického chování. Trestem může být pokuta nebo až půlroční vězení.
  18:12aktualizováno  18:50

„Skotská policie dnes potvrdila, že předala prokuratuře k posouzení případ Ondřeje Kúdely vztahující se k zápasu Rangers se Slavií Praha z 18. března,“ uvedl Kamarův právník Aamer Anwar v prohlášení, které citovala agentura Reuters. „Policie je přesvědčena, že má dostatek důkazů pro trestní obvinění z rasistického chování Kúdely vůči Glenu Kamarovi,“ dodal.

Alfredo Morelos se vzteká nad Peterem Olayinkou, k oběma přichází Kúdela.
Kamara a Kúdela při zápase Rangers vs. Slavia.

Kamara obvinil Kúdelu, že ho v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow rasisticky urazil. To český hráč popírá. Ve středu ale dostal od disciplinární komise UEFA trest na 10 utkání. Podle komuniké komise Kúdelovi rasismus prokázala, byť Slavia v minulém týdnu uvedla, že vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, důkaz nenašel.

TŮMA: Důkazy proti Kúdelovi? K čemu, vždyť obvinění z rasismu v dnešní době stačí

Třízápasový trest dostal od UEFA Kamara, jenž po zápase Kúdelu fyzicky napadl v útrobách stadionu při schůzce, na níž byli i oba trenéři. Také tímto incidentem se na podnět Slavie skotská policie zabývala. Čtyři duely v klubových soutěžích UEFA si pak nezahraje útočník Rangers Kemar Roofe za brutální zákrok na gólmana Ondřeje Koláře, jemuž způsobil zlomeninu v obličeji.

Policie zatím Kúdelu v případu nevyslechla. Český hráč kvůli zdravotním komplikacím necestoval se Slavií do Londýna na úvodní čtvrtfinále proti Arsenalu, navíc už měl v té době předběžně zastavenou činnost na jeden zápas. „Je zklamání, že pan Kúdela dosud s policií nespolupracoval, nedostavil se na žádný výslech a nedodal ani svou výpověď,“ prohlásil Anwar.

Proti jeho slovům se ohradil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Ondřej Kúdela byl po zranění ze zápasu reprezentace od 30. března do 13. dubna v pracovní neschopnosti a v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice Praha. Se skotskou policií byl a je připraven plně spolupracovat. Útoky na něj tvrdící opak jsou nechutné,“ reagoval Tvrdík na twitteru.

Kúdelu zranil v utkání kvalifikace mistrovství světa ve Walesu kapitán domácích Gareth Bale, který českého fotbalistů udeřil ve výskoku loktem do obličeje a pohmoždil mu nos.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...