Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Senzace v Edenu. Slavia v prodloužení otočila duel se Sevillou a postupuje do čtvrtfinále Evropské ligy

Nadšený Milan Škoda. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Aktualizováno
PRAHA - Fotbalisté pražské Slavie si po 19 letech zahrají v pohárech čtvrtfinále. V domácí odvetě osmifinále Evropské ligy po senzačním obratu porazili nejúspěšnější tým soutěže Sevillu 4:3 po prodloužení a po venkovní remíze 2:2 slaví nečekaný postup.
  20:49aktualizováno  23:56

Trpišovský: Něco podobnýho už nikdo z nás nezažije. Teď už se snad konečně dočkám Chelsea nebo Arsenalu

Skóre v Edenu otevřel ve 14. minutě domácí Michael Ngadeu, na jehož gól odpověděl ještě do pauzy z penalty Wissam Ben Yedder. 

Z dalšího pokutového kopu poslal slávisty v 46. minutě do vedení Tomáš Souček, ale za chvíli opět srovnal Munir El Haddadi.

V prodloužení otočil stav střídající Franco Vázquez, ale pak lídr české ligy předvedl velký obrat. Ve 102. minutě srovnal střídající Mick van Buren a v předposlední minutě dotlačil míč do sítě Ibrahim Traoré.

Soupeře pro čtvrtfinále určí Slavii páteční los v Nyonu. Červenobílí došli v pohárech tak daleko poprvé od sezony 1999/2000, kdy v Poháru UEFA vypadli s Leedsem. 

Jejich maximem je semifinále z roku 1996. Z českých klubů naposledy hrála před třemi lety čtvrtfinále Evropské ligy Sparta.

Radost brankáře Slávie Ondřeje Koláře z proměněné penalty.
Radost hráčů Slavie z prvního gólu, na snímku Alex Král a Lukáš Masopust.

V sestavě Sevilly nechyběl český brankář Tomáš Vaclík, který doléčil zranění, kvůli němuž musel střídat v úvodním duelu před týdnem. 

Slávistům scházel kvůli kartám pravý bek Coufal. Trenér Pražanů Trpišovský vsadil na tři stopery a s bráněním na straně výrazně pomáhal Masopust.

Jako první zahrozil levý záložník hostů Promes, jehož střelu v osmé minutě vytáhl Kolář. 

Ve 14. minutě udeřilo na druhé straně. Po Stochově rohu vrátil míč Škoda a důrazný Ngadeu jej na dlouhou nohu doklepl do sítě. Kamerunský stoper se trefil poprvé od května.

Slavia - Sevilla 4:3 PP (1:1, 2:2)

Branky: 14. Ngadeu, 46. Souček z pen., 102. Van Buren, 119. Traoré - 44. Ben Yedder z pen., 54. El Haddadi, 98. F. Vázquez. Rozhodčí: Kulbakov - Žuk, Masljanko - Sčerbakov, Dmitrijev (všichni Běl.). ŽK: Kolář, Král, Olayinka, Souček - F. Vázquez. Diváci: 19.020. První zápas: 2:2.
Slavia: Kolář - Masopust (90. Zmrhal), Kúdela, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček - Traoré, Stoch (92. Van Buren), Král (106. Frydrych) - Škoda (77. Olayinka).
Sevilla: Vaclík - Carrico, Kjaer, Gómez - Navas, Mesa (74. Gonalons), Sarabia (80. Silva), Banega, Promes - Ben Yedder (104. Rog), El Haddadi (90. F. Vázquez).

Sevilla byla zaskočená. Až v 31. minutě vystřelil Promes a tečovaná rána se snesla na břevno. Hosté i tak ještě do pauzy srovnali. 

Kúdela ve 43. minutě pouštěl míč na Koláře, k nákopu se však dostal Promes a gólman Pražanů jej fauloval. Z pokutového kopu se prosadil Ben Yedder a Slavia až v pátém domácím duelu této sezony Evropské ligy inkasovala.

Červenobílí si hned po pauze vzali vedení zpět. Bořil se osm sekund po startu druhé půle protlačil před Navase, upadl a rozhodčí Kulbakov nařídil penaltu i pro domácí. Souček nezaváhal a nedal Vaclíkovi šanci.

Sevilla však brzy opět srovnala. Po rohu se za vápnem v 54. minutě opřel do míče El Haddadi a předvedl ukázkový volej pod břevno. Za španělský tým vstřelili úvodní dvě branky stejní hráči jako v Seville.

V 85. minutě mohli hosté otočit stav. Po přímém kopu vrátil míč před branku Gómez a hlavičku Ben Yeddera skvěle vytáhl Kolář. 

Zápas tak dospěl do prodloužení a v jeho osmé minutě Sevilla obrátila skóre. Na Promesův centr si naběhl střídající Vázquez a hlavičkou překonal Koláře.

Pražané v tu chvíli potřebovali k postupu dát dva góly a jednoho se dočkali ještě do konce první části prodloužení, když se po pěkné kombinaci trefil k zadní tyči další střídající hráč Van Buren.

V druhé části prodloužení se Pražané vybičovali k heroickému výkonu a dostali s pěti prvenstvími nejúspěšnější tým soutěže pod mohutný tlak. 

V předposlední minutě se jim nakonec povedlo doslova dotlačit míč do sítě, když po obrovském závaru střílel Traoré a Kjaer si srazil míč za čáru.

Autoři: ,