Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia zvládla derby, porazila Spartu 2:0 a výrazně se přiblížila titulu

Stanislav Tecl ze Slavie slaví branku do sítě Sparty. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Aktualizováno
Praha - Fotbalisté Slavie zvítězili v 26. ligovém kole v derby nad Spartou 2:0 a výrazně se přiblížili k obhajobě titulu. V Edenu v závěru první půle otevřel skóre Tomáš Holeš a v 81. minutě přidal pojistku střídají Stanislav Tecl. „Červenobílí“ vedou tabulku před pražským rivalem už o 17 bodů, i když Letenští mají dvě utkání k dobru. Slavia neprohrála už 13 soutěžních derby po sobě.
  20:23aktualizováno  20:27

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského jako jediní dál drží neporazitelnost v ligové sezoně a vylepšili svůj vlastní rekord v počtu zápasů nejvyšší soutěže bez prohry na 38 duelů. Slávisté se zároveň vítězně naladili na čtvrteční domácí odvetu čtvrtfinále Evropské ligy s Arsenalem, do níž půjdou po venkovní remíze 1:1. Sparta naopak v devátém soutěžním utkání pod koučem Pavlem Vrbou poprvé prohrála.

V 45. minutě si Holeš narazil s bývalým sparťanem Stanciuem a technickou...
Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Slavia Praha - Sparta Praha, 11. dubna...

Oběma týmům chybělo několik důležitých hráčů. Sparťané stále postrádají útočníky Juliše s Kozákem, slávisté nemohli využít stopery Kúdelu s Delim a na marodku po čtvrteční remíze 1:1 na půdě Arsenalu přibyli i křídelníci Olayinka se Simou. Poslední jmenovaný, který v předchozím derby na Letné při výhře 3:0 vstřelil dvě branky, sice směl díky snížení disciplinárního trestu hrát, ale zdravotní potíže ho do zápasu nepustily.

Výsledky fotbalové ligy:

  • České Budějovice - Brno 0:2 (0:0)
  • Teplice - Mladá Boleslav 1:3 (1:1)
  • Slavia - Sparta 2:0 (1:0)

Sparta začala aktivněji a v šesté minutě měla první velkou šanci. Hložka však vychytal brankář Kolář, který se ve čtvrtek proti Arsenalu vrátil mezi tyče po zranění z březnové odvety osmifinále Evropské ligy s Rangers. Sparťanský útočník se neprosadil ani po 10 minutách, kdy tečoval Plavšičův centr těsně vedle.

Za polovinou úvodního dějství napřáhl Dočkal a domácí opět podržel Kolář. Vzápětí se prokličoval ze strany před branku hostující Hancko, ale ani on skóre neotevřel.

Slavia nezvykle téměř celý první poločas prakticky nehrozila, přesto šla do kabin s náskokem. V 45. minutě si Holeš narazil s bývalým sparťanem Stanciuem a technickou střelou levačkou k tyči překonal Nitu. Domácí defenzivní univerzál navázal na čtvrteční vyrovnávací gól proti Arsenalu.

VIDEO: Slavia veze z Arsenalu šťastnou remízu 1:1. Nadějný výsledek trefil v nastavení Holeš

Vstup do druhé půle vyšel lépe Slavii. Po hodině hry šli domácí do přečíslení, ale Kuchta situaci prováhal. V 67. minutě nebezpečně vypálil Lingr a Nita míč vyrazil na roh.

Sparta se po změně už prakticky nedostávala k ohrožení Koláře a v 81. minutě podruhé inkasovala. Střídající Tecl se otočil ve vápně a zavěsil pod břevno. V lize se trefil poprvé od srpnového úvodního kola, kdy se blýskl hattrickem při triumfu 6:0 v Českých Budějovicích.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!