Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slávisté proti Opavě napravili porážku s Bohemians, Plzeň v čele s Buchou zničili Příbram

Peter Olayinka ze Slavie se raduje z gólu foto: ČTK

Praha - Fotbalisté Slavie zdolali ve 22. kole první ligy Opavu 2:0 a napravili porážku 0:1 na půdě Bohemians 1905 z úvodního jarního zápasu. Pražanům zajistili výhru svými góly útočníci Petar Musa a střídající Stanislav Tecl. Slezané prohráli v lize počtvrté za sebou a zůstali předposlední. Fotbalisté Plzně deklasovali poslední Příbram 4:0 především díky třem brankám záložníka Pavla Buchy.
  16:57aktualizováno  18:49

Nejen odčinit porážku s Bohemians, Slavia věnuje úvod zápasu lidem ve Wu-chanu

V základní sestavě Pražanů se poprvé představily zimní posily Zima a Tijani. První jmenovaný nastoupil jako defenzivní záložník, druhý hrál stopera a dokonce si odbyl premiéru v nejvyšší soutěži.

V desáté minutě se poprvé vyznamenal opavský brankář Fendrich, který si nejdříve poradil se střelou Olayinky a poté i s dorážkou Musy. O čtvrt hodiny později hlavičkoval Olayinka po rohovém kopu vedle.

V 32. minutě se slávisté dočkali. Opavský bek Hrabina odvrátil centr Stanciua pouze na Musu a chorvatský reprezentant do 21 let se ve druhém ligovém startu za Slavii poprvé trefil.

Petar Musa ze Slavie se raduje z gólu
Hráči Slave se radují z gólu.

Vzápětí mohl po Musově přihrávce zvýšit ve vápně osamocený Olayinka, který však v jasné příležitosti zamířil mimo tři tyče. V nastavení prvního poločasu zkusil štěstí z dálky hostující Řezníček, vyběhnutého brankáře Koláře však nepřekonal.

Slavia Praha - SFC Opava 2:0 (1:0)

Branky: 32. Musa, 84. Tecl. Rozhodčí: Ginzel - Vitner, Novák - Ardeleanu (video). ŽK: Tijani - Hrabina, Železník, Rychlý, Hnaníček, Zapalač. Diváci: 16.319.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Tijani, Bořil - Zima, Ševčík - Olayinka (90.+1 Holeš), Stanciu, Provod (67. Masopust) - Musa (72. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Opava: Fendrich - Hrabina (84. Hošek), Rychlý, Hnaníček, Žídek - Zavadil, Řezníček - Dordič, Texl (72. Juřena), Mondek (59. Zapalač) - Železník. Trenér: Balcárek.

Od začátku druhého dějství šli domácí za druhým gólem, pokusy Zimy a Provoda však Fendrich zastavil. Nestačil až na Olayinkovo zakončení z vápna, jenže gól kvůli ofsajdu Musy neplatil. V další příležitosti Zima přestřelil.

Pojistku přidal až v 84. minutě střídající Tecl, který se na hranici vápna zbavil Rychlého a vyzrál na Fendricha. V závěru utkání šel Tecl dvakrát sám na opavského brankáře, ale ani jednou neuspěl.

Slavia v nejvyšší soutěži neprohrála s Opavou ani ve 20. utkání a odčinila nečekanou remízu 1:1 z prvního vzájemného souboje v sezoně. Červenobílí v Edenu vyhráli i 11. duel v ligové sezoně a celkem doma v nejvyšší soutěži nenašli přemožitele už 26 zápasů. Opava třetí kolo po sobě neskórovala a venku nezvítězila už 11 ligových utkání.

Slávistický brankář Kolář vychytal 16. nulu v ligovém ročníku a pouze jedno čisté konto ho dělí od vyrovnání rekordu Zdeňka Jánoše ze sezony 1996/97 a Petra Čecha z ročníku 2001/02.

Plzeň doma deklasovala Příbram 4:0, Bucha nastřílel hattrick

Západočeši vyhráli i druhý zápas jarní části sezony pod slovenským trenérem Adriánem Guľou. První gól vstřelil Lukáš Kalvach po Buchově přihrávce.

Viktoria si pojistila druhé místo v soutěži. Na vedoucí Slavii dál ztrácí 13 bodů, na třetí Jablonec má v neúplné tabulce šestibodový náskok. Příbram utrpěla debakl 0:4 i v druhém jarním utkání, v lize prohrála pošesté za sebou a venku nebodovala ani v jedenáctém zápase této ligové sezony.

Domácí, kteří odstartovali jaro výhrou 3:0 v Opavě, začali proti outsiderovi očekávaným náporem. Ve čtvrté minutě Bucha přiklepl míč Kalvachovi, jehož ránu Kvída tečoval do vlastní branky.

V 17. minutě přidali Západočeši druhý gól. Beauguel v šestnáctce vysunul Buchu a ten zblízka prostřelil brankáře Kočího. Jednadvacetiletý záložník dal za Viktorii premiérový soutěžní gól.

Viktoria si proti týmu s nejhorší obranou soutěže vytvářela další šance. Ránu uzdraveného Limberského vyrazil Kočí a poté Hejda hlavičkoval těsně nad branku.

Do druhé půle vstoupili aktivněji Středočeši, ale Hruškovu branku vážněji neohrozili. Naopak v 54. minutě na druhé straně Kopic po individuálním průniku těsně minul a Brabcovu hlavičku z rohu pak zase vykopl Kočí.

Domácí se třetí branky dočkali v 62. minutě. Hořava vrátil míč Buchovi, který se vyhnul Dramému a technickým pokusem k tyči obstřelil Kočího.

Poté příbramský Šimek před brankou fauloval Řezníka a rozhodčí Hocek po překontrolování situace na videu nařídil pro Plzeň penaltu. Tu v 72. minutě suverénně proměnil Bucha a připsal si premiérový hattrick v nejvyšší soutěži. Reprezentant do 21 let v součtu s podzimním hostováním v Mladé Boleslavi zaznamenal v ligové sezoně už devět branek, z toho pět dal Příbrami.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...