Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta skončí třetí, Baroš hrál naposledy. Střelcům vládnou Musa s Kozákem

Milan Baroš z Ostravy (vpravo) dostává od majitele klubu Václava Brabce (uprostřed) dres s číslem 27. foto: ČTK

Praha - Fotbalisté Sparty zakončí aktuální ligový ročník na třetím místě. Rozhodla o tom jejich nadstavbová výhra nad Jabloncem (3:0), který pořád myslí na poháry. To platí i o Liberci, byť nestačil na Slavii (1:3). Naopak šestý Baník už šanci na Evropu nemá.
  18:57

Liberec s Jabloncem, podještědští rivalové, se ve středu na dálku utkají o čtvrté místo. Aktuálně ho drží Slovan, který v posledním kole nastoupí na hřišti druhé Plzně. Jablonec, jenž je o bod zpátky, hraje s Baníkem.

Čtvrtý tým tabulky postoupí do 2. předkola Evropské ligy, pátého v pořadí čeká ještě kvalifikační utkání s vítězem prostřední skupiny o Evropu.

V předposledním kole nadstavby se dařilo oběma pražským S a jejich elitním střelcům. Kozák s Musou se srovnali na čele tabulky střelců, oba mají čtrnáct golů. O korunu se však při středečním derby neutkají, protože chorvatský útočník Slavie se v Liberci vykartoval.

Autor prvního gólu Ibrahim Benjamin Traoré ze Slavie.
Zleva vpředu autor gólu Adam Hložek ze Sparty a Adam Karabec ze Sparty.

Do souboje může promluvit ještě mladoboleslavský Budínský, který má od soboty na kontě třináct branek, případně dvanáctigólový sparťan Kanga.

Sparta i Slavia v neděli nastřílely po třech gólech. Letenští doma vedli díky patičce Hložka, pak se dvakrát trefil střídající Kozák.

Za Slavii pálili v Liberci jen cizinci: Traoré, Júsuf a Musa. Za domácí korigoval skóre v závěru debutant Králíček.

Bezgólové bylo loučení ostravského Milana Baroše, který proti Plzni nastoupil naposledy v kariéře. Hrál posledních dvacet minut a v závěru mohl duel rozhodnout. Po centru z pravé strany zůstal sám ve vápně soupeře a hlavičkoval těsně vedle.

Před zápasem mu majitel klubu Václav Brabec daroval památeční dres, na trávník za Barošem přišla celá rodina, fanoušci mu aplaudovali a on dojetím plakal.

Číslo 27 navíc Baník na počest legendárního útočníka navždy vyřadil, nikdo další už ho v Ostravě nosit nebude.

V lize se o víkendu hrály pouze čtyři zápasy, protože všechny tři duely ve skupině o záchranu byly kvůli šíření nákazy covid-19 mezi fotbalisty Karviné odloženy na neurčito.

Vážně hrozí, že se boje o přežití nestihnou dokončit, tím pádem by z ligy nikdo nesestoupil, zrušila by se baráž a ze druhé nejvyšší soutěže, kterou aktuálně vedou Pardubice, by o patro výš poskočil její vítěz. V příštím ročníku by pak mezi elitou hrálo 17 týmů.

Volno měly i České Budějovice a Slovácko, pro které sezona skončila už minulý týden vyřazením v play off o Evropu.

V něm se naopak druhý rok po sobě nejlépe daří Mladé Boleslavi, která v sobotu večer vyhrála úvodní finále nad Bohemians jednoznačně 3:0. Odveta se hraje v úterý v Ďolíčku.

„Máme to slušně rozehrané, to je potřeba říct, ale tím, že jsem sám na Bohemce působil a znám tamní prostředí, tak jakákoli lajdáckost nebo vůbec myšlenka, že je hotovo, by nás mohla mrzet,“ varuje mladoboleslavský trenér Jozef Weber. 

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...