Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sparta vítá talentovaného Bulhara, přichází reprezentant Minčev

Sport

  20:35
Loni v červnu na Letné hrál, teď bude jeho novým domovem. Devatenáctiletý bulharský krajní ofenzivní záložník či útočník Martin Minčev je nejnovější akvizicí fotbalové Sparty, přichází z Černo More Varna a podepsal kontrakt do roku 2023.

Martin Minčev se stal posilou pražské Sparty foto: AC Sparta Praha

Martin Minčev, o nějž se dle spekulací médií v posledních týdnech intenzivně zajímal také skotský Celtic Glasgow či Anderlecht, je odchovancem Černo More Varna a český fanoušek si jej možná vybaví z reprezentačního střetnutí Česko - Bulharsko, který se hrál v rámci kvalifikace o Euro na Letné.

Mladý pravák, ročník 2001, v něm za hosty odehrál první poločas na pravém kraji zálohy.

„Spartu jsem si vybral, protože to je velký klub. Chci na hřišti ukázat, co dokážu, a vyhrát tady pár trofejí,“ řekl Minčev klubovému webu.

Fanoušci Sparty v ochozech letenského stadionu.
Adam Hložek ze Sparty (vlevo) přijímá gratulaci k prvnímu gólu od spoluhráče...

Doma nepůsobil jinde než ve Varně, do mládežnického systému klubu nastoupil v sedmi letech, den po šestnáctých narozeninách debutoval v nejvyšší soutěži.

V bulharské lize nastřílel v 73 startech deset gólů a osm jich připravil.

Před třemi lety si jej na testy pozval italský FC Turín, ale přestup si nevysloužil – navzdory tomu, že za tamní sedmnáctku nastřílel v přípravném zápase hattrick. Místo toho si vybojoval stabilní místo v sestavě Černo More Varna.

Prošel všemi reprezentačními výběry své země, v létě 2018 byl zvolen nejlepším hráčem Memoriálu Václava Ježka, na němž vstřelil tři branky.

„Právě tam nás poprvé zaujal: v zápase Česko – Bulharsko U18. Od té doby jsme ho nadále sledovali. Jedná se o velmi dobře fyzicky a rychlostně vybaveného hráče, chce dávat góly. Trenéři budou mít možnost využít jeho přednosti na více pozicích v ofenzivě. V budoucnu může mít pro náš tým velkou cenu na obou křídlech i v útoku,“ prohlásil sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Je to mladý a ambiciózní kluk, který chce v kariéře něco dokázat. Není jen talentovaný, ale i hladový po úspěchu. Přesně o takové hráče máme zájem,“ dodal.

Minčev je čtvrtým Bulharem v dějinách české ligy. Nejvíc zápasů v ní před třinácti lety odehrál záložník Lubomir Bogdanov v Mostě, nejvýraznější stopu v tuzemsku nicméně zanechal Todor Jonov, který to se Znojmem dotáhl ze třetí ligy až do nejvyšší soutěže a patří mezi jeho legendy, byl kapitánem, naučil se česky a v zemi dodnes žije. V Karviné od léta kope forvard Stivan Petkov, moc se ale neprosadil, nedal jediný gól a statistici mu napočítali pouhé tři střely.

Pro Spartu je Minčev druhou posilou pro nadcházející sezonu, na konci května klub oznámil příchod gólmana Dominika Holce, člena širšího kádru slovenské reprezentace, který přišel jako volný hráč ze Žiliny. I on podepsal smlouvu do června 2023.