Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sporný moment. Královec měl ve finále poháru podle komise vyloučit Frýdka po šlápnutí na Malinského

Martin Frýdek ze Sparty dotírá ve finále poháru na brankáře Liberce Milana Knoblocha. foto: ČTK

Liberec - Fotbalisté pražské Sparty měli dohrávat středeční finále domácího poháru MOL Cupu v Liberci bez vyloučeného Martina Frýdka. Podle komise rozhodčích mu měl sudí Pavel Královec v 31. minutě za šlápnutí na záložníka Slovanu Tomáše Malinského udělit červenou kartu.
  9:49aktualizováno  11:41

Malinského za bezbrankového stavu na útočné polovině nejprve fauloval Adam Hložek a následně mu šlápl na hrudník Frýdek. Jelikož Královec zákrok neviděl, doporučil mu videorozhodčí (VAR) Emanuel Marek přezkoumat situaci. Hlavní sudí po zhlédnutí záznamu udělil sparťanskému obránci pouze žlutou kartu, přestože podle komise šlo o hrubé nesportovní chování.

„Situaci jsem ze svého pohledu na hrací ploše vyhodnotil tak, že bezprostředně po sobě došlo ke dvěma přestupkům vůči Malinskému. Nejprve k jeho podražení a vzápětí k zákroku Frýdka. Ze svého pozičního postavení jsem druhý zákrok na hřišti vnímal tak, že šlo spíše o nezaviněný kontakt Frýdka s Malinským. Při komunikaci s VAR jsem uvedl, že jsem šlápnutí Frýdka na Malinského neviděl,“ uvedl Královec v tiskové zprávě.

„Proto mi VAR doporučil přezkum na hrací ploše, po kterém jsem byl přesvědčen, že udělení žluté karty je dostačujícím osobním trestem za bezohledný přestupek. Při monitoru na hrací ploše jsem chybně posuzoval intenzitu přestupku a možnost vyhnout se ležícímu soupeři. Nicméně s odstupem času vím, že moje rozhodnutí bylo chybné a měl jsem Frýdkovi udělit červenou kartu za hrubé nesportovní chování,“ uznal Královec.

Martin Frýdek ze Sparty dotírá ve finále poháru na brankáře Liberce Milana...
Zleva Tomáš Malinský z Liberce a Martin Frýdek ze Sparty.

V 72. minutě naopak sudí podle komise správně nařídil penaltu pro Spartu za zákrok domácího brankáře Milana Knobloch na střídajícího Benjamina Tetteha. Guélor Kanga z pokutového kopu otočil stav a zařídil Pražanům výhru 2:1. Letenští po šesti letech získali vítěznou trofej. 

Autor: