130 let
Delegace Tahiti před zahájením fotbalového Poháru FIFA

Delegace Tahiti před zahájením fotbalového Poháru FIFA | foto: Reuters

Trpaslík v Poháru FIFA. Za Tahiti hrají nezaměstnaný, řidič i účetní

Sport
  •   10:49
BELO HORIZONTE (Brazílie) - Fotbaloví trpaslíci z Tahiti v pondělí prožijí na Poháru FIFA v Brazílii svou velkou premiéru na světové scéně. Za oceánské šampiony nastoupí v prvním utkání generálky před mistrovstvím světa v příštím roce proti Nigérii hned několik nezaměstnaných, poslíček, řidič, učitel nebo účetní.

"Napíšeme jednu stránku historie mezinárodního fotbalu. Bude to náš první zápas na nejvyšší úrovni," řekl trenér Tahiti Eddie Etaeta, jehož tým figuruje v žebříčku FIFA na 137. místě. Jediným profesionálním fotbalistou ve výběru ostrovní země, kde žije pouze 178 tisíc obyvatel, je Marama Vahirua. Třiatřicetiletý útočník působil dlouhá léta ve francouzské lize, v letošní sezoně hostoval v řeckém klubu Panthrakikos.

Fotbalista Tahiti Alvin Tehau (vpravo) a Obiora Nwankwo z reprezentace Nigérie do 20 let

Také on si připadá jako v jiném světě. "Všechno je pro mě nové, tohle jsem nikdy nezažil. Pokusím se neostýchat," řekl Vahirua. Etaeta věří, že se jeho svěřenci dobře placených hvězd z evropských klubů nezaleknou. "Budeme se bít jako lvi," prohlásil kouč.

I když dorazili do Brazílie jako fotbaloví exoti, svým uměním zaujali. Tři hráče Tahiti pozval druholigový klub América Belo Horizonte k testům, až Pohár FIFA skončí. Zájem má hlavně o dvacetiletého útočníka Teanouiho Tehaua, který dal v 17 reprezentačních zápasech osm gólů. Tahiťané si ve skupině B zahrají také s mistry světa a Evropy Španěly a Uruguayí.

Autor: ČTK