Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V cestě na Euro stojí Černá Hora

Sport

  8:00
U řady fanoušků se ocitli kvůli proměnlivým výkonům a častým zaváháním v nemilosti. Teď přicházejí dva zápasy, ve kterých si mohou čeští fotbalisté reputaci dramaticky vylepšit. Když se dostanou na mistrovství Evropy, řeknou si o odpuštění.

Litva - Česko. foto: ČTK

Velký úspěch český fotbal po hubených letech potřebuje. Cesta k němu vede přes baráž s Černou Horou, která vypukne dnes večer na Letné. "Chceme vyhrát, a pokud možno neinkasovat," vytyčil trenér Michal Bílek pozici, jakou by si představoval pro úterní odvetu na půdě soupeře.

Po dvou letech působení u národního týmu se k stěžejní prověrce dopracoval s bilancí, v níž je víc porážek než vítězství. Přesto lze z českých fotbalistů jen těžko sejmout postavení favoritů. Při porovnání obou soupisek mají zkušenější a vyrovnanější kádr.

Jednomu hráči je celý týden věnována zvláštní pozornost. Brankář Petr Čech opět zkoušel, jestli mu zlomený nos ukrytý pod maskou dovolí nastoupit. Při včerejším tréninku se speciálního krytu na obličeji často dotýkal. "Ale cítil se přijatelně. I když vnímá bolest, je připravený nastoupit. Jde o zranění, se kterým se dá sportovat," ohlásil poté lékař Petr Krejčí.

Přijel často faulující soupeř

Spoluhráči stejně dostanou pokyn svého gólmana chránit před ataky ze strany soupeřových hráčů, kteří mohou jeho slabé místo ohrozit. "Musíme jim chodit trochu víc do těla," upozornil Bílek. Útočník Černé Hory Stevan Jovetič odmítl, že by se spoluhráči na Čechův nos při osobních soubojích zvlášť soustředili. "Budeme se držet zásad fair play," slíbil.

Z černohorských vyjádření je čitelná značná euforie. Reprezentace země, která se osamostatnila teprve před pěti lety, dělá rychlé pokroky a účast v baráži nepokládá za konečnou metu. "Čekají nás nejdůležitější utkání v historii černohorského fotbalu," upozornil trenér Branko Brnovič.

GRAFIKA k barážovému utkání Česko - Černá Hora se po rozkliknutí zvětší.

Za pozornost stojí několik jmen tvořících ofenzivní sílu Černé Hory. Kromě již zmíněného Stevana Jovetiče působícího ve Fiorentině je potřeba dát si velký pozor na útočníka Mirka Vučiniče. Toho si v létě pořídil Juventus Turín, poté co si v Itálii udělal dobrou reklamu především z působení v AS Řím.

V obraně zase spoléhá kouč Brnovič na Stefana Saviče patřícího Manchesteru City. Na druhou stranu brankář Mladen Božovič neodchytal v této sezoně ani jeden zápas v maďarské lize, kde druhým rokem působí v Székesfehérváru.

Jako slabinu lze u soupeře brát také slabší disciplinovanost. Z osmi týmů v baráži Černá Hora byla v kvalifikaci nejčastěji faulujícím týmem a nasbírala také nejvíc žlutých karet. Hned třináct hráčů je v karetním ohrožení a mohlo by přijít o odvetu. "To může být důležitý faktor," pravil kapitán Tomáš Rosický. Třeba i klíčová česká výhoda v cestě za postupem.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...