Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VAVRDA: Ano, Kúdelův trest je skutečně symbolický. Opačným směrem, než si myslí Kamara

Manažer Rangers FC Steven Gerrard a Ondřej Kúdela. foto: Reuters

PRAHA - Středeční odpoledne bylo pro české sportovní prostředí hodně divoké na novinky. Hokejová vrchnost ukázala marketingový směr, kterým se chce v dalších letech vydat, fotbalová část (nejen) Česka pak zpracovávala novinky týkající se trestů UEFA směrem k pražské Slavii a skotským Rangers FC.
  5:00

Slávista Kúdela vyfasoval exemplární trest za rasismus, přijde i o Euro. Kamara si nezahraje tři zápasy, Rangers zaplatí

Na obou stranách panuje z verdiktu UEFA rozčarování. Slavia (a potažmo česká reprezentace, která přišla pro Euro pro elitního stopera) kroutí hlavou nad krutostí ke svým barvám a shovívavostí směrem k soupeři, Skotové nechápou „symbolický“ trest pro Kúdelu.

Disciplinární a etická komise dospěla k následujícím závěrům:

  • Kemar Roofe za zákrok na Ondřeje Koláře, kterým mu polámal kosti v obličeji a způsobil tržná zranění, vyfasoval stopku na čtyři duely.
  • Glen Kamarada za fyzické napadení Ondřeje Kúdely v tunelu stadionu po konci zápasu nemůže hrát pod hlavičkou UEFA tři duely.
  • Skotský klub dostal navrch za nevhodné chování pěti a více hráčů během zápasu pokutu 9 tisíc eur (cca 233 tisíc korun).
  • Slavia vyšla bez trestu.
  • Její stoper Ondřej Kúdela pak desetizápasový trest za tím pádem prokázanou rasistickou urážku směrem ke Kamarovi v závěru vyhroceného a pro Slavii vítězného zápasu.

„Uvítali jsme, že byl Ondřej Kúdela potrestán za rasistické nadávky, Glen je ale zklamán z toho, že UEFA sáhla k minimální sazbě deseti zápasů. UEFA mu měla uložit minimálně roční distanc, a ne symbolický trest na deset zápasů,“ citoval Kamarova právníka Aamara Anwara list The Scotsman.

Jízlivá slina nabízí dovětek: „Co takhle rovnou s Kúdelou na pranýř? Anebo mučit?“

Alfredo Morelos se vzteká nad Peterem Olayinkou, k oběma přichází Kúdela.
Glen Kamara a Ondřej Kúdela v zápase Rangers vs. Slavia.

„Urážky rasy, barvy pleti, víry, etnického původu, pohlaví či sexuální orientace,“ jak zní ve výkladu paragrafu 14, dle kterého UEFA českého beka potrestala, jsou odporné činy, o tom žádná. Jenže, v čem je to rozdílné proti „lživé výpovědi s účelem někomu cíleně uškodit“, nebo „povýšenému až přehlíživému chování“?

Ze strany Rangers zazněla dosud jediná omluva za chování hráčů na hřišti a klubu po zápase.

Absolutně mimo vnímání normálního člověka pak je, že UEFA sice shledala nevhodným chování pěti a více hráčů klubu, trest za toto? Dohromady týdenní plat hráče a sedm zápasů stopky. Přitom – pokud už chtějí Skotové mluvit o symbolickém trestu pro Kúdelu (ten je dle zmíněného paragrafu na nejnižší hranici) ­– trest pro Kamaru za fyzické napadení soupeře je dokonce na půli cestě pod sankcí, o které se v příslušném odstavci disciplinárního řádu asociace hovoří.

Naopak jedno slůvko Kúdely, které jistojistě dle výpovědí slyšel jen Kamara, stojí autora stopku na deset zápasů a možná i poslední šanci na velký mezinárodní turnaj. Přesto se to zdá Rangers „symbolické“?

Slavia žádá o klid. Kúdela je veřejně odsuzován bez důkazu, uvedl Tvrdík

Ne, špatně. Všechno. V demokratickém světě se ctí presumpce neviny. Vše výše popsané nasvědčuje tomu, že UEFA ji rozhodně nectila. Už třeba jen tím, že její inspektor nenašel žádné důkazy, přestože vše šetřil skoro tři týdny. Následně dostaly obě strany týden na doplnění. A disciplinárka poté rozhodla po pouhém jednom dni.

To muselo být doplnění od Rangers sakra průkazné, nebo si tribunál asociace musel být sakra jistý už dávno předtím.

Pevně věřím, že se všechny strany odvolají, byť v nezaujatost UEFA nevěřím už ani za mák.

Ale ještě více věřím, že se dotáhnout trestněprávní řízení v obou případech (faul Roofa a incident mezi Kamarou a Kúdelou). Ta sice vedou skotští vyšetřovatelé, přesto tak nějak mám víru, že u soudu bude přece pro českého zástupce větší šance se obhájit. A že se skutečně bude vše řídit onou presumpcí neviny, a nikoliv pokřiveným veřejným zájmem…

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...