Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Češi táhnou West Ham. Coufal připravil gól roku, nezničitelný Souček ustál tvrdý úder loktem

Sébastien Haller předvedl v utkání proti Crystal Palace parádní nůžky. foto: ČTK

Praha - Na konci července se ještě strachovali o udržení mezi anglickou elitou. Nový ročník Premier League ale fotbalisté West Hamu zatím zvládají nad očekávání, okupují sedmé místo a na druhý Tottenham ztrácí jen čtyři body. Nemalý podíl na dobrých výsledcích mají i Tomáš Souček a Vladimír Coufal, kteří ve středu přispěli k remíze z londýnského derby proti Crystal Palace (1:1).
  13:28

Zatímco v předchozích kolech byl viditelnější gólový hlavičkář Souček, tentokráte zazářil především Coufal. Utkání se přitom pro Kladiváře nevyvíjelo ideálně, soupeř byl po prvním poločase o gól napřed díky brance Christiana Bentekeho.

Tomáš Souček po ostrém souboji s Christianem Bentekem.
Sebastien Haller se prosadil po ukázkových nůžkách.

Jenže West Hamu se podařilo srovnat už deset minut po návratu z šaten. A co si budeme povídat, jednalo se o naprostou fotbalovou parádu. Střídající Lanzini roztáhl hru právě na bývalého obránce pražské Slavie, který odcentroval z pravé strany pokutového území.

Balon se vznesl vysoko do vzduchu a začal padat směrem k penaltovému puntíku. Tam si jej našel Sébastien Haller a nádhernými nůžkami, jimž nescházela přesnost ani razance, suverénně propálil bezmocného brankáře Guaitu.

Reprezentant Pobřeží slonoviny posílil Kladiváře v červenci minulého roku. Pozici nejdražšího nákupu v historii klubu (Frankfurt za něj inkasoval 50 milionů eur) ale zatím úplně nepotvrdil. V devětačtyřiceti zápasech se trefil třináctkrát, fanoušci mu často vyčítají nedostatečný zápal pro hru a málo pohybu.

V posledních zápasech ale Haller své výkony zlepšuje, pracuje pro mužstvo a získává stále více pochvalných hodnocení. „Ukazuje, čeho je schopen. Má okolo sebe kvalitní spoluhráče. Pokud mu dopřejí dostatečný servis, může být důležitým členem týmu,“ shodují se na sociálních sítích příznivci West Hamu.

VIDEO: Po obdržené brance si s úsměvem plácl s protihráči. Fanoušci zuří, jaká je verze fotbalisty?

Parádní trefa, která se zařadila mezi kandidáty na gól roku, může Hallera jen povzbudit. „Trochu jsem zapracoval na sebevědomí, snažím se soustředit i na malé detaily. Nezbývá mi nic jiného než i nadále tvrdě pracovat,“ řekl šestadvacetiletý útočník pro klubový web. 

„Ten gól mě vůbec nepřekvapil, Sébastien je neuvěřitelně hbitým fotbalistou se skvělou technikou kopu. Podobnou parádu předvedl už dříve, ale chci, aby se prosazoval i z jiných pozic, třeba z dorážek. Potřebujeme ho, protože náš klíčový útočník Michail Antonio je zraněný,“ řekl po zápase trenér David Moyes.

Jeho svěřenci si v posledních dvaceti minutách navíc zahráli přesilovku, po druhé žluté kartě zamířil předčasně do šaten střelec Crystal Palace Benteke. Vyloučení si vysloužil po zbytečném faulu loktem do obličeje Tomáše Součka.

Souboj Tomáše Součka a Christiana Bentekeho.

„Od sudího to bylo směšné rozhodnutí, takové momenty škodí fotbalu. Když se dva hráči snaží vyhrát hlavičkový souboj, k něčemu podobnému prostě dochází. Jde i o styl řízení zápasů, jiný rozhodčí by to třeba nepískl,“ vyjádřil nespokojenost trenér hostujícího týmu Roy Hodgson.

Oba celky mají na odpočinek jen pár dní. Crystal Palace už v sobotu od 13:30 hostí úřadující šampiony z Liverpoolu. West Ham čeká v pondělí od 21:00 další derby, tentokráte na hřišti Chelsea.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!