Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Viník neúspěchu? Fanoušci Sparty si vybrali obránce Zahustela

Sport

  16:28
Praha - Fanoušci sparťanských fotbalistů zajásali, zabouřili si. Jejich nelíčená radost patřila poločasovému střídání, když hlasatel na stadionu oznámil stažení Ondřeje Zahustela ze zápasu proti Slovácku (0:2). Pravý obránce je v posledních měsících obětí, která u fandů za celý tým odnáší nepovedené výkony i výsledky.

Souboj Ondřeje Zahustela ze Sparty a Vladimira Jovoviče z Jablonce. foto: ČTK

Po třiceti vteřinách si ve vlastním vápně špatně zpracoval míč, ve snaze situaci zachránit s ním dokráčel za zadní autovou čáru a soupeři daroval roh.

Jeden z nejzkušenějších a služebně nejstarších sparťanů se v úvodu nového ročníku pral s nervozitou, což na něm bylo viditelně znát.

Za jeho psychické rozpoložení nejspíš může také averze části diváků. Ti si našli „viníka“ doby, který může za všechno špatné.

Zasedli si na něj, jako v minulosti například na útočníka Marka Kincla, na kterého se pískalo pro jeho na pohled nemotorný herní projev.

Když však v prosinci 2003 v poslední minutě poslal Spartu do osmifinále Ligy mistrů, byl pro všechny hrdinou. Jeho gól se stal nesmrtelným, Kincl se totiž zápasem proti Laziu Řím (1:0) se Spartou loučil a odešel do Petrohradu.

Opačně dopadl legendární kanonýr Horst Siegl. Za Spartu nastřílel mraky gólů, díky kterým tým vyhrával velké zápasy jako proti Barceloně. Byl uctívanou modlou.

Když na sklonku kariéry neproměnil penaltu v Lize mistrů proti Bordeaux (0:0), dočkal se ohlušujícího pískotu a fanoušci zlověstně řvali Siegl ven! Tak raději odešel do Příbrami.

Sparťanské publikum je mnohdy vděčné, uznalé, shovívavé, ale zároveň náročné a někdy nemilosrdné. To poznal i v neděli Zahustel, pokud z kabiny, kde po přestávce už zůstal, slyšel ohlas na své vystřídání.

Fanoušci a především ti na sociálních sítích mu vyčítají slabší výkony. Tento trend u nich zakořenil během jara, kdy se vrátil po dlouhodobém zranění.

Osmadvacetiletý krajní hráč na trávníku rozhodně neoslňuje, nezáří, nerozhoduje zápasy, nebaví fintami. Ale to ani ostatní z obrany, která dlouhodobě chybuje a není pro mužstvo oporou.

„Je strašně jednoduché zadupat Ondru Zahustela a říct, že nemáme pravého obránce,“ přemítal trenér Václav Jílek.

Souboj Ondřeje Zahustela ze Sparty a Vladimira Jovoviče z Jablonce.
Baník Ostrava vs. Sparta. Domácí Baroš v obležení hostující přesily - Kaya,...

Na pozici pravého obránce mají sparťanští fanoušci velké nároky. Do léta 2015 na ní zářil Pavel Kadeřábek, než odešel do Hoffenheimu. Od té chvíle klub druhého Kadeřábka nenašel.

V jednu chvíli to vypadalo, že náhradou bude právě Zahustel či Vjačeslav Karavajev. Ale ten po příchodu trenéra Andrey Stramaccioniho v létě 2017 nezačal sezonu dobře a italský kouč ho záhy odstavil. A ruský obránce po pár měsících přestoupil do Arnhemu.

Když se Zahustel loni v létě na delší čas zranil, Sparta angažovala rumunského reprezentanta Alexandra Chipcia z Anderlechtu. Ani on nebyl terno a v červnu po skončení ročního hostování odešel.

I Zahustelovi teď končila smlouva, ale vedení klubu mu dalo novou. Jako konkurenci k němu z Malmö přivedlo norského beka Andrease Vindheima. Ten se však během přípravy zranil, i proto v neděli v úvodním kole nového ročníku byl v základní sestavě Zahustel. 

Góly a porážku 0:2 nezavinil, ale jistý v defenzívě také nebyl a podpora útočné činnosti vázla. Ale podobně lze charakterizovat téměř všechny muže v rudém, kteří byli na hřišti.

„Každý zápas mu nevyjde, možná jich je víc,“ připustil Jílek na adresu Zahustela. „Ale je to pracovitý a poctivý kluk, který do toho dává všechno. Věřím, že cesta vede přes tvrdou práci, kterou je schopen akceptovat. Nezatracoval bych ho,“ prohlásil sparťanský trenér.

Vindheimovi bude ještě pár týdnů trvat, než bude k dispozici na zápas. Zatím se připravuje individuálně.

„V tuhle chvíli si nemyslím, že by pravý obránce byla úplně zásadní pozice, která by nás limitovala. Tím, že vypadli Frýdek s Haškem, je pro nás větší problém střed pole,“ zdůraznil kouč Jílek.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...