Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Všichni muži po Vrbovi aneb Vrátí se do Plzně oblíbený a úspěšný kouč?

Sport

  9:15
Zatím asistenti a pak? Fotbalová Plzeň začíná hledat trenéra, už zase. Po rychlém procesu s Romanem Pivarníkem se jako náhrada nabízí oblíbenec fanoušků i klubového vedení. Pavel Vrba. Je volný, chce trénovat. Ale chce také do Plzně? A chce tam hned?

Pavel Vrba. foto: ČTK/AP

Plzeň je za posledních šest let nejúspěšnějším klubem v Česku, ale trenéry mění po pár měsících.

Necelý rok a pryč s ním. Od ledna 2014 do současnosti se u mužstva vystřídali čtyři. Jen Vrba vydržel víc než pět let. Český Ferguson, říkalo se mu.

Poslední Pivarník skončil po osmi měsících od prvních soutěžních zápasů současné sezony, dočasně ho nahradí asistenti Zdeněk Bečka s Pavlem Horváthem, kteří v Plzni nebyli „jeho lidmi“.

Vedení klubu začalo o změně na lavičce uvažovat v minulých týdnech nejen kvůli vlastním potížím. Ale i ve chvíli, kdy trenéra začala řešit Sparta a vyhlédla si Pavla Vrbu, jenž v Plzni z průměrného týmu vybudoval šampiona. V Plzni se lekli, aby jejich oblíbeného a úspěšného kouče neangažoval rival. A Pivarník se ocitl pod velkým tlakem.

Vrba sparťany odmítl. Nechtěl přijít v rozehrané sezoně a narychlo? Nebo nechtěl zklamat své kamarády v Plzni, pro které je pražský klub úhlavním nepřítelem, a raději zůstal bez práce? A nebo čekal, až se uvolní místo právě na západě Čech?

Vrba přišel do Plzně na podzim 2008 a po necelých třech letech práce získal první titul, postoupil do Ligy mistrů, pak domácí soutěž vyhrál podruhé a znovu tým dovedl do Champions League. Po jeho odchodu v prosinci 2013 sice Plzeň ještě dvakrát dobyla ligový titul, ale v evropských pohárech strádala.

Dušan Uhrin mladší, první nástupce Vrby, sice v rozehrané sezony postoupil do osmifinále Evropské ligy přes favorizovaný Šachtar Doněck, ale doma zaostal za Spartou. A když na začátku následujícího ročníku tým nezvládl kvalifikaci o Evropskou ligu s Ploještí, skončil.

V srpnu 2014 přišel Miroslav Koubek, nemusel tým připravovat na evropské poháry, což mu pomohlo v domácí lize a s přehledem tým získal titul. Na předloktí si nechal vytetovat název klubu a podepsal novou dvouletou smlouvu do června 2017. Pak vydržel sotva dva měsíce...

Start do nového ročníku byl totiž mizerný: úřadující mistr prohrál na Dukle (0:1), nezvládl odvetu třetího předkola Ligy mistrů proti Maccabi Tel Aviv a vypadl (0:2), remizoval se Slováckem (2:2) a ztratil dvoubrankové vedení v Teplicích (2:2). U týmu byl Koubek rok a pět dnů.

Střídal ho Karel Krejčí, někdejší Vrbův asistent v Plzni i u národního mužstva. Právě reprezentaci a Plzeň vedl zároveň. Sice přes Vojvodinu Novi Sad postoupil do Evropské ligy, ale tam tým uhrál pouhé čtyři body. V domácí lize však opět předčil Spartu a slavil celkově čtvrtý titul v historii klubu.

Přestože během sezony podepsal smlouvu do léta 2018, v květnu 2016 v Plzni skončil. Údajně proto, aby se naplno mohl věnovat práci asistenta u národního mužstva. Veřejným tajemstvím však bylo, že s ním vedení nebylo spokojeno. Krejčí však vzápětí skončil i v reprezentaci. Po nepovedeném Euru se Vrba rozhodl odejít do Machačkaly a u národního mužstva se měnil celý realizační tým.

V Plzni si za Krejčího našli Pivarníka, náročného trenéra z Bohemians. Ale od prvních zápasů bylo vidět, že to spojení není šťastné, nefungovalo, jak si vedení plánovalo. Plzeň, i když vítězila, nehrála dobrý fotbal, spíš utrápený, úporný. A i kvůli hernímu projevu byl Pivarník 2. dubna 2017 odvolán.

Nastal čas pro návrat spasitele?

Vrba byl po podzimu odvolán v Machačkale, dosud je bez angažmá. Podle kuloárních informací sonduje jiné možnosti v Rusku.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.