Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zelená také pro Evropskou ligu. Sparta a Liberec dostaly od hygieny výjimku

Adam Hložek a Lukáš Juliš po třetím gólu foto:  Michal Sváček, MAFRA

Aktualizováno
Praha - Sparta Praha a Slovan Liberec dostaly od hlavní hygieničky Jarmily Rážové výjimku a mohou za týden doma odehrát zápasy fotbalové Evropské ligy. Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička to oznámil na twitteru.
  18:10

Liberec na úvod skupinové fáze Evropské ligy za týden přivítá belgický Gent, Sparta bude rovněž ve čtvrtek 22. října hostit francouzské Lille. Třetí český zástupce v soutěži Slavia Praha odehraje první kolo proti Hapoelu Beer Ševa v Izraeli.

Ladislav Krejčí se raduje z vítězné branky
Zleva Artur Jorge z Nikósie a Júsuf Hilál z Liberce.

V Česku jsou od pondělka kvůli zpřísněným opatřením proti šíření koronaviru zakázané veškeré sportovní soutěže. Výjimku mohou získat mezinárodní akce, jak se už stalo v případě tenisového turnaje WTA v Ostravě a galavečera MMA v Brně.

Fotbalové týmy a další profesionální sportovci po jednáních Ligové fotbalové asociace a NSA s ministerstvem zdravotnictví nakonec budou moci dál plnohodnotně trénovat venku. 

Slovenská hořkost, nudu nahradila blamáž. Tým křísí plány na návrat Škrtela

Platí pro ně totiž výjimka, podle níž jsou z nařízení o omezení shromažďování na maximálně šest lidí vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost. 

Pokud by Liberec, Slavia a Sparta nemohly naplno trénovat, byly by oproti soupeřům v Evropské lize ještě více znevýhodněny. Na rozdíl od nadcházejících protivníků české trio kvůli zastavení domácí ligy nebude hrát o víkendu a nebude mít zápasovou praxi.

Zákaz sportovních soutěží zatím platí do 3. listopadu, ale vzhledem k dalšímu vývoji situace může být prodloužen. Pak by o výjimku musela požádat mimo jiné i Slavia, která má ve druhém kole Evropské ligy 29. října v Edenu přivítat Leverkusen.

Autor: