Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češi prohráli s Anglií 0:1 gólem Sterlinga z 12. minuty a do osmifinále jdou ze třetího místa

Raheem Sterling střílí první gól Anglie foto: AP

Aktualizováno
Londýn - Čeští fotbalisté v závěrečném utkání skupiny D na mistrovství Evropy prohráli s Anglií v Londýně 0:1 a do vyřazovací fáze postoupili z třetího místa. Zápas ve Wembley rozhodl ve 12. minutě hlavičkou Raheem Sterling. Oba týmy měly už před duelem jistou účast v osmifinále.
  20:20aktualizováno  21:01

Po výhře a remíze první porážka. A čeští fotbalisté půjdou do osmifinále mistrovství Evropy až z třetí příčky, v posledním duelu základní skupiny podlehli Anglii ve Wembley sice pouze 0:1, ale Chorvati porazili v souběžně hraném utkání Skoty o dva góly.

Ještě pár minut před koncem se přitom zdálo, že Češi ve skupině skončí druzí a v osmifinále vyzvou druhý tým ze skupiny E: tedy Švédsko, Slovensko, Španělsko či Polsko.

Teď ovšem zase platí jiná varianta: ze třetího místa půjdou Češi určitě na vítěze skupiny. Kvůli kombinaci postupujících ze třetích míst to nemohou být Belgičané, ale Nizozemci, nebo nejlepší tým z už zmiňovaného „éčka“.

Definitivně se rozhodne ve středu.

Česko - Anglie
Česko - Anglie

Když se papírově složitější osmifinále začalo rýsovat, trenér Jaroslav Šilhavý v závěru souboje s Anglií stáhl defenzivního halva Holeše a do hry poslal Vydru. Bylo cítit, že Češi chtějí vyrovnat, což by postupové počty zase převrátilo vzhůru nohama.

Ale nestalo se.

Celý druhý poločas byl ve Wembley hodně ospalý, až střídající Pekhart vystřelil jako první ze všech hráčů na bránu. Bylo to sedm minut před koncem.

Angličané hájili těsný náskok, který jim po dvanácti minutách zajistil hlavičkující Sterling. A Češi jako by už po pauze neměli sílu s utkáním cokoli udělat.

Tu největší šanci měli ještě v prvním poločase, deset minut před pauzou však Souček nasměroval svou ránu po odraženém centru Bořila vedle tyče. A tak o přestávce svítil na velkoplošných obrazovkách ve Wembley stejný výsledek jako po závěrečném hvizdu.

Angličané do utkání skvěle vstoupili, desítky vteřin si vyměňovali balon kolem poloviny hřiště, než Shaw přesným pasem vyslal za obranu Sterlinga. Ten utekl Čelůstkovi a přehodil i brankáře Vaclíka, kterého zachránila tyč. Bylo to první varování.

Když Češi nastoupili na stadionu ve Wembley, fotbalovém chrámu, před dvěma lety v kvalifikaci naposledy, od rozjetých Angličanů tenkrát dostali pět gólů a právě Sterling exceloval: nasázel hattrick.

I tentokrát patřil k nejnebezpečnějším domácím fotbalistům, byť Anglie byla podle oficiálního zápisu vedena jako hostující mužstvo.

Po dvanácti minutách vedla, akci rozjel ještě na vlastní polovině čiperný Saka, jeden ze čtyř noviců v sestavě, pak ve vápně přetáhl míč na Grealishe, jenž ho zase levačkou vrátil před bránu na hlavu nehlídaného Sterlinga - 0:1.

Češi se naopak do ofenzivních akcí dlouho vůbec nedostávali. Svých starostí měli dost s vykrýváním prostorů a naháněním rychlostně i technicky mimořádně vybavených protivníků. A když už se k míči dostali, relativně brzy ho zase odevzdali soupeři.

ONLINE PŘENOS Z UTKÁNÍ ČESKO - ANGLIE SLEDUJTE ZDE!

Ten proto mohl dál útočit: po parádní kolmici Maguira za obranu se do šance dostal Kane, jenže střelecké trápení na turnaji neukončil. Kalase sice vyřadil ze hry kličkou, ale pak trefil jen připravenou rukavici brankáře Vaclíka.

Národní tým měl sice jistotu postupu už od pondělního večera, ale na výběru sestavy kouče Šilhavého se to neprojevilo. Hrála stejná jedenáctka jako minule s Chorvatskem včetně Holeše, jenž do té chvíle nevýrazné Čechy po půl hodině nečekaně probudil.

Z pětadvaceti metrů napřáhl k ráně, kterou Pickford vyrazil na rohový kop a Schick se po něm cpal do zakončení. Po další standardce zase z nebezpečné pozice nepropálil těla před sebou Souček.

A nulu drželi Angličané i vzápětí, kdy záložník z West Hamu z otočky střílel jen o centimetry vedle tyče. Po pauze už žádný z týmů tak velkou šanci neměl.

Angličan Henderson sice v závěru zblízka skóroval, ale jiný hráč z lavičky, sedmnáctiletý Bellingham, mu předtím přihrál do ofsajdu.

Mimochodem, Česku bude v osmifinále chybět kvůli druhé žluté na turnaji levý bek Bořil, vykartoval se na Sakovi, který ho v dubnu proháněl i v dresu Arsenalu proti Slavii.

Tenkrát devatenáctiletý záložník řídil vysoké vítězství londýnského klubu 4:0 v Evropské lize, nyní dostal při svém debutu na velkém turnaji cenu pro muže zápasu.

„Po té počáteční nervozitě, kdy nám Sterling dal tyčku a potom ve 12. minutě padla branka, jsme se trochu oklepali a vyrovnali hru v kombinaci. Dostávali jsme se na polovinu soupeře, nicméně kvalita v útočné fázi byla jednoznačně na straně Anglie. Když to rozběhl Sterling nebo Saka, tak to bylo nebezpečné už z jejich vlastní půle. Myslím si, že nám chyběla kvalita v útočné fázi. Myslím, že na Euru jedeme na maximum. Tady jsme viděli konfrontaci s týmy, které nás teď čekají - Anglie, Chorvatsko. Pokud tam nepodáme týmový výkon úplně na hraně a ještě nebudeme mít štěstí... Můžeme je porazit třeba jednou z pěti zápasů, ale kvalita je jednoznačně na jejich straně,“ řekl po utkání trenér Jaroslav Šilhavý.

Autor: