Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zlín - Liberec 2:1 po prodl., domácí jsou v semifinále poháru. Rozhodl Janetzký

Tomáš Schánělec ze Zlína (druhý zprava) slaví gól Liberci ve čtvrtfinále domácího poháru. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Zlínští fotbalisté, kteří v lize bojují o záchranu, přešli přes Liberec do semifinále domácího poháru. Přestože hráli celý druhý poločas v přesile, v závěru přišli o vedení a utkání šlo do prodloužení, v němž brzy rozhodl Janetzký. Červenou kartu poté viděl také domácí Simerský.
  20:16aktualizováno  22:12

Zlínští se dozvědí svého semifinálového soupeře při pátečním losu. Už v neděli se mezi čtyři nejlepší probojovala druholigová Opava po výhře nad Duklou a dnes Sparta zvítězila v pražském derby na stadionu Slavie 3:2 po prodloužení. Úterní zápas mezi Jabloncem a Plzní byl kvůli mlze odložen a hrát se bude až 2. dubna.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

„Postup je pro nás fantazie a povzbuzení do bojů o záchranu. Semifinále pak odměnou za to, jak kluci výhru vydřeli,“ řekl na tiskové konferenci zlínský trenér Bronislav Červenka.

„Byl to zápas dvou rozdílných poločasů, nedovedu si vysvětlit, proč ten první byl z naší strany tak špatný,“ uvedl kouč Slovanu Luboš Kozel.

Trenéři obou celků udělali oproti víkendovým ligovým zápasům pět změn v základní sestavě. Lépe se s tím vypořádali domácí a už v 11. minutě šli do vedení. Černín poslal ideální pas za libereckou obranu na Schánělce, který obstřelil Vliegena a zaznamenal první soutěžní gól ve zlínském dresu po zimním příchodu na hostování ze Sparty.

„Kuba Černín mi to krásně poslal a já jsem se už jen soustředil na to, bych šanci proměnil,“ řekl Schánělec.

Domácí byli i v dalším průběhu první půle aktivnější a lepším pohybem a dobrou kombinací se dostávali častěji před Vliegena. Blízko k druhému gólu byl Načkebija, ale z 20 metrů trefil jen tyč. Pozici Zlína před druhým poločasem ještě posílilo vyloučení Doumbii ve 45. minutě. Liberecký záložník nejprve šlápl na ruku Slončíkovi a po odpískání pak nesportovně kopl míč zblízka do Janetzkého.

„Moc se na něj zlobím, něco takového si hráč nemůže dovolit,“ uvedl Kozel.

Liberecký Doumbia vidí červenou kartu v duelu se Zlínem.

Liberec po změně stran i v deseti musel útočit, čímž se domácím otevíraly brejkové možnosti. Slončíkovi vytáhl takřka gólovou hlavičku Vliegen a druhou branku poté nepřidal ani Holík po brejku.

Slovan vycítil šanci, dostal soupeře pod tlak a šel si za vyrovnáním. V 68. minutě byl k němu blízko střídající Tupta, jehož vychytal Dostál. Kýženýho gólu se oslabení hosté dočkali v 83. minutě, kdy se po rohovém kopu hlavičkou s pomocí tyče prosadil Purzitidis.

„Přežili jsme klinickou smrt,“ podotkl Červenka.

V prodloužení se hned z prvního útoku dočkali gólu domácí. Po akci Cedidly a Simerského se zblízka prosadil Janetzký. Vzápětí šel i Zlín do deseti, když červenou kartu dostal po druhém napomínání Simerský. To opět povzbudilo hosty k náporu, Mikula se ale neprosadil a čtrnáctý tým prvoligové tabulky už postup uhájil.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...