Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jablonec - Plzeň 0:3, hosté jsou po třech letech v semifinále domácího poháru

Dominik Hollý z Jablonce a Lukáš Červ (vpravo) z Plzně. foto: Ota Bartovský, MAFRA

Fotbalisté Plzně zvítězili v dohrávce čtvrtfinále domácího poháru MOL Cupu v Jablonci hladce 3:0. Viktoria rozhodla dvěma góly mezi 34. a 37. minutou, kdy si dal vlastní branku Nemanja Tekijaški a poté se trefil Jan Kopic. Po přestávce přidal pojistku Cheick Souaré.
  20:25

Utkání se v původním termínu na konci února neuskutečnilo kvůli husté mlze. Plzeň se dostala mezi nejlepší čtyřku v MOL Cupu po třech letech a v semifinále přivítá Zlín.

Podle webu soutěže se zápas na západě Čech uskuteční 24. dubna, tedy necelý týden poté, co Viktoria ve Florencii nastoupí k odvetě čtvrtfinále Evropské konferenční ligy.

V druhém semifinále poháru druholigová Opava ve středu vyzve finalistu minulé sezony a úřadujícího českého mistra Spartu Praha.

„Mužstvo bylo dnes zaťaté a šlo za výhrou. Bylo to z týmu cítit už před zápasem. Viděl jsem tým, který, když se rozhodne, že vyhraje, tak vyhraje. Řekl bych, že jsme uplatnili i evropské zkušenosti,“ řekl na tiskové konferenci trenér Viktorie Miroslav Koubek.

ONLINE: Jablonec – Plzeň

odložené čtvrtfinále jsme sledovali minutu po minutě

Oba týmy vstupovaly do pohárového čtvrtfinále po víkendové porážce v lize. Plzeň podlehla Liberci 1:3 a utrpěla první porážku po 16 soutěžních duelech. Do sestavy Viktorie se vrátily opory Chorý, Červ, Hranáč a Dweh, naopak Severočechům scházela řada zraněných hráčů.

Přesto Jablonečtí zahrozili jako první. Filip Souček ve třetí minutě zakroutil rohový kop přímo do branky a gólman Jedlička po mírném zaváhání zachytil balon těsně před čárou. Ve 12. minutě se na opačné straně neprosadil bývalý jablonecký záložník a nejlepší střelec ligové sezony Šulc, který trefil tyč. Po půlhodině hry zachránila branková konstrukce i hosty po Kratochvílově ráně zpoza vápna.

Ve 34. minutě otevřeli skóre Plzeňští. Kopic poslal centr z pravé strany do vápna a Tekijaški jej hlavou nešťastně uklidil do vlastní sítě. Za další tři minuty Viktoria zvýšila. Po pěkné kombinaci a Souarého přihrávce zakončil na zadní tyče Kopic, další bývalý jablonecký záložník.

„V úvodu měli domácí závary, vadily mi odražené míče, které ještě Jablonec stačil opakovaně zakončovat. Pak jsme ale dali dva góly v rychlém sledu a Jablonci odskočili. Oba krajní hráči byli výborní, byl to jeden z elementů, který rozhodl zápas. Pomohli nám i hráči, kteří se vrátili do sestavy,“ řekl Koubek.

Na druhé straně vypálil kousek vedle Čanturišvili, jinak ale hosté poměrně s přehledem kontrolovali průběh. V 65. minutě navíc zvýšili už na 3:0 poté, co Souaré poslal odražený míč přesně k tyči. Francouzská zimní posila Viktorie si připsala druhou soutěžní trefu za Západočechy.

„Do první inkasované branky jsme hráli tak, jak jsme chtěli, ze zabezpečené obrany a na brejky. Do té doby to byl vyrovnaný zápas. Pak jsme si bohužel dali vlastní branku a vzápětí nám Štěpánek zaspal při bránění,“ citoval jabloneckého trenéra Radoslava Látala z tiskové konference klubový web. „Nehrajeme špatně, ale stále se dopouštíme individuálních chyb a kvůli tomu bylo v poločase po zápase,“ litoval kouč.

V 75. minutě zasáhl proti Kanakimanovi Jedlička a dvanáctý celek nejvyšší soutěže se tak proti třetímu týmu nedočkal ani branky. Plzeňští navázali na vítězství 2:1 z Jablonce v předminulém ligovém kole a se Severočechy neprohráli poosmé za sebou.

Autoři: ,