Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Znovu po roce. Souček ovládl anketu Fotbalista roku 2020, mezi trenéry obhájil Trpišovský

Tomáš Souček a jeho gólová radost. foto: Reuters

Praha - Stejně tak jako minulou sezonu. Tomáš Souček ovládl anketu Fotbalista roku 2020 a zopakoval tak rok staré prvenství. Středopolař West Hamu ovládl hlasování před svým spoluhráčem Vladimírem Coufalem a třetím Vladimírem Daridou. Fotbalistkou roku se stala Kateřina Svitková, mezi trenéry obhájil vítězství Jindřich Trpišovský.
  21:08

Vyhlášení ankety proběhlo kvůli přísným hygienickým opatřením netradičně na aktuálním reprezentačním srazu.

Anketu ovládl s velkým předstihem před svými kolegy Tomáš Souček. Zasloužil se o to především svým působením v anglické Premier League. Jako fotbalista West Hamu United si vybudoval obrovské renomé. Svou přítomností navíc výrazně pomohl české reprezentaci k postupu mezi evropskou elitu v Lize národů.

Craig Dawson a Declan Rice slaví branku do sítě Leedsu.
Michail Antonio a Tomáš Souček v utkání proti Leedsu, v pozadí je Vladimír...

„Opravdu si toho cením. Anketa Fotbalista roku je v Česku největším individuálním oceněním a je pro mě obrovskou ctí, že jsem ji vyhrál podruhé za sebou,“ radoval se Souček a vzápětí dodal: „Vždycky jsem byl tím, kdo si víc cení týmových ocenění, ale tým tvoří právě individuality. Jsem moc rád, že mě lidi volili a děkuju jim za to.“

Právě fanoušky si získal díky svému vystupování na veřejnosti a samozřejmě díky fantastickým výkonům v nejsledovanější soutěži světa. V Premier League se rychle zorientoval a přizpůsobil se novému prostředí. „Poprvé žiju v zahraničí a na hodně věcí jsem si musel zvykat – jazyk, novou partu, cizí město… Byli jsme daleko od blízkých, kteří za námi kvůli koronaviru ani nemohli. Snažil jsem se na všem pracovat a jsem rád, jak celý rok vyšel. Jsem strašně šťastný, jak to po fotbalové stránce vyšlo,“ uvedl Souček.

Tomáš Souček slaví s Vladimírem Coufalem

S Kladiváři po boku Vladimíra Coufala bojuje o umístění, které na konci sezony zaručuje evropské poháry. „Možná to bude znít jako klišé, ale vážně je zapotřebí jít zápas od zápasu. No a na konci tabulka ukáže naše umístění. Nejsme tým, který by měl vyhlašovat, že chce jedině do Champions League,“ ví Souček.

Stejně jako duo Souček a Coufal působí v londýnském West Hamu i Kateřina Svitková. Ta se na ostrovy přesunula stejně jako její kolegové z pražské Slavie. A přesun z Edenu se jí vydařil náramně. Kromě úspěchů na klubové scéně se jí zadařilo s reprezentací. Spolu se svými spoluhráčkami se probojovala do baráže o postup na mistrovství Evropy.

Jindřich Trpišovský kraluje mezi trenéry.

V anketě trenér roku se nejlépe umístil Jindřich Trpišovský, čímž obhájil své loňské vítězství. Prvenství mezi kouči si zasloužil především ziskem ligového titulu se Slavií a postupem ze základní skupiny Evropské ligy do vyřazovací fáze.

Talentem roku se pak stal David Zima, který si díky svým výkonům v poslední době vysloužil taktéž pozvánku do seniorské reprezentace. Bývalý obránce Sigmy Olomouc se zasloužil velkou měrou o úspěchy sešívaných a postup Lvíčat ne malé Euro.

Čtyřnásobná nejlepší česká fotbalistka roku Kateřina Svitková.

Do Síně slávy byl za rok 2020 uveden vicemistr světa z roku 1962 a rovněž člen Klubu ligových kanonýrů Václav Mašek. Fotbalista, který většinu své kariéry strávil v pražské Spartě, dosáhl největšího úspěchu na světovém šampionátu v Chile. Právě v jihoamerickém prostředí prošel spolu se svými kolegy až do finále MS. Jeho branka ze šestnácté sekundy z utkání s Mexikem byla navíc po čtyřicet let nejrychlejší v historii mistrovství světa.

Anketa Fotbalista roku 2020:

Fotbalista roku: 1. Tomáš Souček (West Ham) 873 b., 2. Vladimír Coufal (Slavia/West Ham) 348, 3. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 244, 4. Patrik Schick (Lipsko/Leverkusen) 226, 5. Alex Král (Spartak Moskva) 142, 6. Tomáš Vaclík (FC Sevilla) 118, 7. Jakub Jankto (Sampdoria Janov) 88, 8. Adam Hložek (Sparta Praha) 82, 9. Ondřej Kolář 81, 10. Petr Ševčík (oba Slavia Praha) 15.

Další pořadí: 11. Jiří Pavlenka (Brémy) 14, 12. Lukáš Juliš (Sparta Praha) a Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) oba 10, 14. Antonín Barák (Lecce/Hellas Verona) 8, 15. Tomáš Pekhart (Legia Varšava) 6, 16. Jan Bořil (Slavia Praha), Bořek Dočkal (Sparta Praha) a Lukáš Kalvach (Plzeň) všichni 5, 19. Theodor Gebre Selassie (Brémy) a Lukáš Masopust oba 4, 21. Ondřej Kúdela (oba Slavia Praha) 3, 22. Ondřej Čelůstka (Antalyaspor/Sparta Praha), Josef Jindřišek (Bohemians Praha 1905), Ladislav Krejčí ml. (Sparta Praha), Zdeněk Ondrášek (Dallas/Plzeň) a Roman Potočný (Ostrava) všichni 2, 27. Roman Hubník (Plzeň/Olomouc), David Limberský (Plzeň) a Michael Rabušic (České Budějovice/Liberec) všichni 1.

Trenér roku: 1. Jindřich Trpišovský (Slavia Praha) 453, 2. Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR A) 429, 3. Petr Rada (Jablonec) 98.

Další pořadí: 4. Karel Krejčí (reprezentace ČR 21) 65, 5. Pavel Hoftych (Liberec) 32, 6. Vítězslav Lavička (Vratislav) 24, 7. Václav Kotal (Sparta Praha) 16, 8. Martin Svědík (Slovácko) 12, 9. David Horejš (České Budějovice) a Jiří Krejčí (Pardubice) oba 6, 11. Luděk Klusáček (Bohemians Praha 1905) 4, 12. Pavel Vrba (Ludogorec Razgrad) 1.

Talent roku: 1. David Zima (Slavia Praha) 430, 2. Ladislav Krejčí ml. 223, 3. Adam Karabec (Sparta Praha) 159.

Další pořadí: 4. Michal Sadílek (PSV Eindhoven/Liberec) 116, 5. Pavel Šulc (České Budějovice) 67, 6. Tomáš Ostrák (Hartberg/Karviná) 40, 7. Michal Beran (Liberec) 27, 8. Patrik Hellebrand (Slavia Praha/Slovácko) 12, 9. Antonín Růsek (Brno) 8, 10. Dominik Plechatý (Jablonec/Sparta) 7, 11. Tomáš Solil (Pardubice) a Filip Souček (Opava/Sparta Praha) oba 6, 13. Michal Fukala (Liberec) 5, 14. Kryštof Daněk (Olomouc), David Heidenreich (Bergamo/Teplice), David Huf (Pardubice) a Martin Melichar (Příbram) všichni 4, 18. Michal Hlavatý (Pardubice), David Horejš ml. (Roudné) a Ondřej Pachlopník (Brno) všichni 3, 21. Martin Cedidla (Zlín) a Matěj Kovář (Manchester United/Swindon) oba 2, 23. Lukáš Cienciala (Třinec), Václav Drchal (Sparta Praha/Mladá Boleslav), Jan Fortelný (Jihlava/Teplice), Lukáš Hasalík (Liberec), Lukáš Mašek (Mladá Boleslav), Lukáš Matějka (Ústí nad Labem/České Budějovice), Dominik Pleštil (Jablonec), Matěj Polidar (Příbram/Sparta Praha) a Martin Vitík (Sparta Praha) všichni 1.

Fotbalistka roku: 1. Kateřina Svitková (Slavia Praha/West Ham) 229, 2. Andrea Stašková (Juventus Turín) 201, 3. Lucie Martínková (Sparta Praha) 198.

Další pořadí: 4. Barbora Votíková (Slavia Praha) 160, 5. Kamila Dubcová (Sassuolo) 148, 6. Eva Bartoňová (Inter Milán), 7. Klára Cahynová (Postupim/Slavia Praha) 121, 8. Petra Bertholdová 114, 9. Petra Vyštejnová 93, 10. Eliška Sonntagová (všechny Sparta Praha) 88, 11. Tereza Szewieczková (Slavia Praha) 87.

Síň slávy: Václav Mašek.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...