Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta řádila, rekord pro Pardubice. Třinec zaváhal, Kometa zůstává čtvrtá

Sparťanský útočník Zack Kassian se raduje ze svého gólu proti Litvínovu. foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Hokejová extraliga pokračovala kompletním devětačtyřicátým kolem. Pardubice vyhrály v Mladé Boleslavi 4:1 a překonaly klubový rekord v počtu získaných bodů. Sparta zareagovala vítězstvím 8:3 v Litvínově, třetí Třinec překvapivě podlehl Kladnu 2:5. Kometa porazila Plzeň 5:1 a upevnila si čtvrté místo v tabulce, Vítkovice po zdařilém obratu přetlačily Liberec 4:3 v prodloužení.
  15:40aktualizováno  20:13

Základní část nejvyšší soutěže vstoupí v pondělí do posledního týdne. Pardubice nastřádaly už 114 bodů, ke zdolání historického rekordu Liberce ze sezony 2015/16 potřebují v závěrečných třech kolech posbírat pět bodů.

Stoprocentní jistotu zisku Poháru Jaroslava Pouzara ještě nemají. Dá se však očekávat, že devítibodová ztráta už bude pro Spartu neřešitelnou záležitostí. Druhý tým tabulky si alespoň zvedl sebevědomí suverénní výhrou v Litvínově.

Hráči Pardubic se radují z vítězství v Mladé Boleslavi.
Brněnští hokejisté a fanoušci se radují z gólu proti Plzni.

Soupeření o čtvrtou příčku, která jako poslední zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále, zůstává i nadále otevřené. Nejlepší výchozí pozice patří Kometě, o tři body pozadu se drží Litvínov a vítězství 3:0 v Karlových Varech udrželo v boji také České Budějovice.

Liberec si situaci zbytečně zkomplikoval, proti lepšícím se Vítkovicím zahodil nadějný tříbrankový náskok. Nedělní program zakončil duel v Hradci Králové, jenž potvrdil domácí trápení a podlehl Olomouci 2:4.

Litvínov – Sparta 3:8

Ze zprvu vyrovnané partie, které nechybělo tempo ani emoce, se v druhé třetině stala zcela jednoznačná záležitost. Pražané nasázeli domácím čtyři branky během devíti minut a dvaceti vteřin, Mateje Tomka posléze vystřídal mezi třemi tyčemi Šimon Zajíček. Ani on sparťanskou smršť nezastavil, spoluhráči ho několikrát nechali ve štychu.

Litvínov působil opařeně, soupeři cestu za výhrou výrazně ulehčil individuálními chybami. Statistiky si zlepšili členové všech čtyř hostujících formací. Jediným dvougólovým střelcem se stal Vladimír Sobotka, prvního přesného zásahu v novém působišti se po návratu z marodky dočkal kanadský útočník Stephen Harper.

Podívejte se na gól sparťana Davida Vitoucha:

Karel Mlejnek (Litvínov): „Výborná kulisa, děkujeme divákům. Fantastický soupeř. Perfektní první třetina. A v náš neprospěch momenty do první poloviny druhé třetiny, bohužel už jsme se z toho nesebrali. Od té doby jsme nebyli dobří v defenzivní fázi hry na všech postech a ve všech situacích, soupeř v tom byl dominantní. Mrzí nás, že za stavu 1:4 jsme se nevrátili do utkání, ale respektujeme dominanci soupeře.“

Miroslav Hořava (Sparta): „Zápas měl v první třetině neskutečné tempo, domácí na to vlítli a my jsme měli štěstí, že jsme nedostali góly. Kdyby ano, utkání by vypadalo jinak. Tahle třetina se mi strašně líbila, byla neskutečně rychlá. Ve druhé se tempo malinko zpomalilo, my měli pár šancí a skoro ze všeho jsme dali gól. Domácí tím byli zmrazení.“

Kometa Brno – Plzeň 5:1

Kometa se poučila z nečekaných porážek s Mladou Boleslaví a Kladnem, další domácí zaváhání s protivníkem ze spodku tabulky nepřipustila. Na Plzeň vyzrála popáté v řadě a prozatím ustála nápor nejbližších tabulkových pronásledovatelů. K tříbodovému zisku vykročila zásluhou Lukáše Cingela, klíčový nástup si schovala na druhou třetinu.

Jakub Flek nakonec vylepšil svou bilanci na osmnáct branek, Steve Moses i Daniel Gazda skórovali posedmnácté v ročníku. Poslednímu jmenovanému schází jediná trefa k vyrovnání extraligového rekordu v počtu gólů mezi obránci, který drží Brady Austin. Hosté favorita moc nepotrápili, Tomáš Mertl výsledek jen kosmeticky upravil.

Podívejte se na jeden z gólů brněnského Jakuba Fleka:

Jiří Otoupalík (Brno): „Neměli jsme dobrý vstup do utkání, Plzeň byla důraznější, dobře bruslila a vytvořila si šance. V těch momentech nás podržel Dominik (Furch). Začali jsme dobře hrát v tom momentu, kdy jsme na konci přesilovky vstřelili gól. Druhá třetina byla z naší strany vynikající. Hráli jsme dobře, dali jsme tři góly a měli ještě nějaké šance. V poslední třetině jsme průběh utkání kontrolovali.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Řekl bych, že první třetina z naší strany nebyla špatná, měli jsme tam několik šancí, ubránili jsme oslabení, bohužel chvíli po jeho konci jsme dostali gól. Bohužel druhá třetina byla z naší strany hodně slabá, mockrát jsme zbytečně ztratili kotouč a celkově jsme si koledovali o další branku. Poslední třetina se již prakticky jen dohrávala, Kometa je zkušená a vítězství si pohlídala. Dnes tomu chybělo srdce, nasazení a určitá touha zápas vyhrát.“

Kladno – Třinec 5:2

Jen málokdo čekal, že Třinec přijde o vítěznou šňůru zrovna na ledě Rytířů. Obhájci prvenství na ledě jistého účastníka baráže absolutně nezvládl první dějství, Ondřej Kacetl po čtvrtém gólu odevzdaně odjel na střídačku. Martin Růžička neproměnil za stavu 0:1 trestné střílení, Daniel Voženílek zamířil po ostrém zákroku na Jakuba Klepiše předčasně do kabin.

Z mizerného startu už se Oceláři nevzpamatovali. Kladno zvítězilo před vlastními fanoušky poprvé od prvního prosince, nejlépe se vedlo Martinu Procházkovi (2+1). A nezapomínejme na Jiřího Ticháčka, který v osmé minutě využil přesilovku a na rekord historicky nejproduktivnějšího obránce extraligy Martina Hamrlíka ztrácí jen čtyři body.

Pavel Skrbek (Kladno): „Všechno rozhodl vstup do utkání, v 10. minutě jsme vedli 3:0. Podobně jsme vstoupili do několika zápasů (v sezoně), dnes byl ale rozdíl v tom, že jsme šance proměnili. Pak jsme si vytvořili nějaké další šance, které jsme už neproměnili. Ubránili jsme přesilovky Třince, což byla velká pomoc. Hráli jsme zodpovědně a obětavě v obraně.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Vše se dnes odvíjelo od první třetiny, do které jsme špatně vstoupili v 10. minutě prohrávali 0:3. A ještě tam byly další příležitosti domácích. Ve druhé třetině jsme si vytvořili pohybem nějaké šance spíše v přesilové hře, ale ani jednu ze tří výhod jsme nevyužili. Proto je výsledek, jaký je. Zklamání.“

Mladá Boleslav – Pardubice 1:4

Další soustředěný výkon, šesté vítězství v řadě. Lídr extraligové tabulky se před startem vyřazovací fáze dostává do pohody. Opět ukázal, že na Mladou Boleslav dlouhodobě umí. Neprohrál s ní od pětadvacátého září 2022, tentokrát se obešel i bez výrazného příspěvku hlavních ofenzivních tahounů.

Dvakrát mířil přesně centr čtvrté formace Patrik Poulíček, prosadili se i obránci Peter Čerešňák a Ondřej Vála. Z domácích řad se zapsal mezi střelce jen Róbert Lantoši, který bodoval ve čtvrtém duelu po sobě. Na víc se svěřenci Richarda Krále nezmohli, k jejich postupu do předkola dojde už jen v případě souhry málo pravděpodobných okolností.

Podívejte se na průnik pardubického Petera Čerešňáka:

Václav Pletka (M. Boleslav): „Nezačali jsme moc dobře, protože jsme byli na čtyři minuty vyloučení. Dostali jsme gól a pak se nám podařilo vyrovnat. V přesilovce jsme mohli jít i do vedení, ale trefili jsme tyčku. Upozorňovali jsme na to, že Pardubice dávají hodně gólů z předbrankového prostoru, odkud jsme dostali druhý gól a pak i třetí. Zkusili jsme ještě odvolat brankáře a dostali jsme čtvrtý. Z našeho pohledu to ale nebylo vyloženě špatné utkání. I se třemi juniory v sestavě jsme nepropadli a kluci se s tím popasovali dobře.“

Marek Zadina (Pardubice): „Myslím si, že jsme tu odehráli kvalitní utkání. Hodně jsme forčekovali a získávali velké množství kotoučů v útočném pásmu. Dobře jsme hráli také ve středním pásmu, v obranném jsme byli důrazní a hráli jsme při sobě. Kluci chtěli vyhrát a makali celých 60 minut. Když potřebujeme, dá každá lajna gól. Hrajeme jako tým a na tom můžeme stavět.“

Liberec – Vítkovice 3:4P

V předchozích dvou kolech neinkasoval, proti jednomu z nejlepších útoků v soutěži musel lovit puk ze sítě třikrát. Po vedoucím gólu Michala Bulíře přišel Lukáš Klimeš o 136 minut a 2 vteřiny trvající neprůstřelnost, ale nakonec odcházel spokojený. Hosté předvedli na ledě Bílých Tygrů málokdy vídaný obrat, vyhráli počtvrté v řadě a odvezli si cenné dva body.

Pro Liberec jde o nepříjemnou ránu v souboji o přímý postup do čtvrtfinále. Mnohdy nevyzpytatelnému mužstvu nestačilo ani vedení 3:0 po dvou třetinách, Marcel Barinka s Patrikem Zdráhalem dostali soupeře na dostřel. Vyrovnání obstaral v oslabení Petr Chlán, prodloužení ukončil šikovný manévr Rihardse Bukartse.

Vítkovický obrat dokonal lotyšský útočník Rihards Bukarts:

Filip Pešán (Liberec): „My jsme první dvě třetiny opravdu bojovali o to udržet se v možnosti bojovat o čtyřku. Ale ve třetí třetině naším vstupem a prvním střídáním jsme naladili tak kyselou notu na celou třetinu, že je to věc, která by se stát prostě neměla. Příprava na třetinu byla důkladná, ale to první střídání jsme sehráli opravdu dětinsky a bohorovně a byli jsme za to potrestaní. Věci jako zbytečné vyloučení, gól v naší přesilovce, to už bylo je dokreslení celé třetiny.“

Pavel Trnka (Vítkovice): „První třetina nebyla z naší strany špatná, měli jsme tam nějaké šance. Ztratili jsme druhou třetinu, tam to bylo špatné. No a třetí třetina, to jsme o přestávce na kluky apelovali, že každý zápas je hratelný, že to je příprava na play off, ať tomu nepřestávají věřit. A viděli jsme, co udělá jeden gól, jak se najednou nohy rozvážou. I když pocitově tam může být únava, hlava to ovlivní. Dostali jsme to na naši stranu a jsme moc rádi za dva body získané tady s těžkým soupeřem.“

Hradec Králové – Olomouc 2:4

Východočeši nastoupili ve speciálních retro dresech připomínajících třicetileté výročí od historicky první účasti klubu v nejvyšší soutěži. O povedené oslavy ale nešlo, Hradec prodloužil domácí bídu a před vlastními fanoušky ztratil sedmý z posledních osmi zápasů. Hanáci se mohli opřít o Jakuba Sedláčka, za tři body uspěli venku teprve popáté v sezoně.

Nepoložil je ani vedoucí zásah Olivera Okuliara. Krátce po návratu z kabin udeřili v rozmezí dvaašedesáti vteřin Aron Chmielewski, jenž se vrátil do sestavy poprvé od poloviny října, a Karel Plášek. Další dva puky skončily za zády Lukáše Paříka v závěru třetího dějství, kontaktní gól Martina Pláňka přišel příliš pozdě.

Olomoucký brankář Jakub Sedláček (vpravo) a jeho spoluhráč Dalibor Řezníček

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Před zápasem probíhal vzpomínkový exhibiční zápas na sezonu 1993/94 a my jsme do zápasu bohužel v tom duchu trochu vstoupili. Chtěli jsme hrát exhibici, rozdávat radost a předvádět krásné akce. Bohužel jsme se nedrželi principů naší hry, kde je základem pracovitost a soudržnost týmu a urputnost v osobních soubojích. V tom nás Olomouc předčila a zaslouženě vyhrála.“

Jan Tomajko (Olomouc): „V první třetině byl Hradec o něco lepší, všude byl o krok dřív a dal gól na 1:0. Od druhé třetiny jsme se ale zlepšili, měli lepší souboje a vytěžili z toho dva rychlé góly. To bylo rozhodující společně s faktem, že jsme nedostali žádný gól v oslabení.“

Karlovy Vary – České Budějovice 0:3

Karlovy Vary ztratily deváté z posledních deseti utkání, navíc vyšly poosmé v sezoně gólově naprázdno. Jan Strmeň potřeboval k nule osmadvacet úspěšných zákroků, vyrovnanou partii rozhodly speciální týmy. Hosté potrestali soupeřovu nedisciplinovanost dvakrát, střelecky se dařilo Janu Ordošovi.

Sedmadvacetiletý útočník nejprve udeřil v přesilovce pět na tři, v čase 36:13 skóroval při klasické početní převaze. V závěru pojistil vítězství trefou do odkryté branky Martin Beránek. České Budějovice si po předchozích nepovedených výkonech zlepšily náladu a stále zůstávají v boji o elitní čtyřku.

Českobudějovičtí hokejisté slaví vedoucí gól proti Karlovým Varům.

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): „Dnes rozhodla druhá třetina a v ní speciální formace. Soupeř byl úspěšný, naopak my jsme si při početních výhodách nepomohli. Nezbývá nám než snažit se bodovat ve zbylých třech zápasech a potom se připravit na případné pokračování sezony.“

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „My jsme si po posledních neúspěších potřebovali zvednout sebevědomí, což se nám dnes podařilo a jsme rádi za získané tři body. Takže dnes jsme spokojeni.“

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39