Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Reprezentaci v přípravě před MS doplní 14 hokejistů včetně nováčka Kondelíka

Trenér české reprezentace Radim Rulík (vlevo) diskutuje s brankářem Dominikem Frodlem. foto: ČTK

Kádr českých hokejistů na začátku přípravy před květnovým mistrovstvím světa rozšíří od příštího týdne v Karlových Varech další čtrnáctka hráčů. Mezi nimi je útočník Jáchym Kondelík z Českých Budějovic, který bude mít možnost ve čtvrtek či v sobotu v úvodních přípravných zápasech v KV Areně proti Německu debutovat v národním týmu podobně jako již dříve nominovaní brankář Lukáš Klimeš z Vítkovic a obránce Jakub Sirota z Olomouce.
  17:04

Informoval o tom v tiskové zprávě media manažer národního týmu Ondřej Kalát.

Tým kouče Radima Rulíka a jeho asistentů Jiřího Kalouse, Tomáše Plekance a Marka Židlického se připravoval od úterka do dneška v Říčanech se čtrnácti hráči - třemi gólmany, pěti beky a šesti útočníky. Pokračovat nebude gólman Daniel Král z Liberce.

Nově se zařadí brankář Jakub Málek z Ilvesu Tampere, v obraně jeho klubový spoluhráč Dominik Mašín, Daniel Gazda s Janem Ščotkou z Komety Brno a Jakub Galvas z Malmö Redhawks.

Útok doplní vedle Kondelíka z Českých Budějovic také Adam Kubík, nejproduktivnější hráč základní části extraligy Tomáš Filippi z Liberce, nejlepší střelec dlouhodobé části švédské ligy David Tomášek z Färjestadu, další hráč Ilvesu Tampere Petr Kodýtek, Radan Lenc z HV 71, bratři Michal a Ondřej Kovařčíkové z Jukuritu Mikkeli a Matěj Stránský z Davosu. V týmu jsou tak tři gólmani, devět obránců a 15 útočníků.

„Měli jsme připraveny určité varianty, ale nakonec do toho promluvilo vyřazení některých týmů, které hrály špičku švédské a finské nejvyšší soutěže. Na to jsem reagoval a hráče kontaktoval. V Karlových Varech začne příprava naplno a všichni se těšíme na první zápasy,“ uvedl Rulík.

Nadále se svým realizačním týmem sleduje vývoj v extralize i v evropských soutěžích. „Uvidíme, jak budou probíhat semifinále české extraligy. Jakmile některý z týmů vypadne, hráče, o které máme zájem, oslovíme. To samé platí pro vyřazovací boje v Evropě,“ podotkl Rulík. Nominaci na další část přípravy zveřejní na konci následujícího týdne.

Rulík je také v kontaktu s generálním manažerem Petrem Nedvědem a jeho asistentem Martinem Havlátem, kteří sledují možné posily v NHL a AHL. „Tam musíme počkat na konec základních částí, do té doby nelze říct nic s jistotou.“

Proti Německu nastoupí český tým ve čtvrtek i v sobotu od 17:10. V dalších týdnech bude hrát v Českých Budějovicích a Linci s Rakouskem a pak v Trenčíně a Bratislavě se Slovenskem. Generálkou na mistrovství světa v Praze (10. až 26. května) bude od 2. do 5. května domácí turnaj Euro Hockey Tour, kde postupně změří síly s Finskem, Švédskem a Švýcarskem.

Nominace na druhý týden přípravy

českých hokejistů před MS a přípravné zápasy s Německem (11. a 13. dubna):

Brankáři: Dominik Frodl (Karlovy Vary; 1 zápas), Lukáš Klimeš (Vítkovice; 0), Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.; 4)

Obránci: Daniel Gazda (9 zápasů/1 branka), Jan Ščotka (oba Kometa Brno; 40/1), Filip Pyrochta (Mladá Boleslav; 29/0), Jakub Sirota (Olomouc; 0/0), Petr Zámorský (Plzeň; 81/3), Jakub Galvas (Malmö/Švéd.; 24/4), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 19/0), Andrej Šustr (Kolín nad Rýnem/Něm.; 26/3), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.; 19/0),

Útočníci: Ondřej Beránek (49/7), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 46/8), Tomáš Filippi (49/5), Jakub Rychlovský (oba Liberec; 5/1), Jáchym Kondelík (0/0), Adam Kubík (oba České Budějovice; 3/1), Michal Kovařčík (17/0), Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.; 9/1), Jakub Flek (Kometa Brno; 74/18), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc; 192/53), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.; 33/3), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 64/14), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 60/8), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.; 60/9), David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 56/18).

O nominaci diskutovali hosté v pořadu O2TV Bomby na ledu:

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...