Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Rulíkova nominace na České hry: deset posil z NHL, o finalistech se rozhodne

Sport

  13:27aktualizováno  13:59
Trenér hokejové reprezentace Radim Rulík před Českými hrami vyřadil z týmu deset hráčů, které nahrazuje stejný počet posil z NHL, otázkou zůstává zapojení extraligových finalistů. „Rozhodování nebylo jednoduché, měli jsme šest přípravných zápasů a všechny jsme vyhráli,“ přiznal kouč národního týmu na tiskové konferenci.

V týmu končí brankáři Frodl, Klimeš a Málek. Nepokračují obránci Šustr, Pyrochta, Galvas a Zámorský, od reprezentace se odpojí také útočné trio Filippi, Rychlovský a Kantner.

Zmíněné hráče nahrazuje desítka posil z NHL. Silně obsazený je především brankářský post, který vyztuží trojice Dostál (Anaheim), Mrázek (Chicago) a Vejmelka (Arizona). Defenzivu posílí Gudas (Anaheim) a Rutta (San Jose), útok doplní Kubalík (Ottawa), Nosek, Palát (oba New Jersey), Zadina (San Jose) a Radim Zohorna (Pittsburgh).

„Počítáme, že kluci, kteří přišli ze zámoří, budou mít minimálně dva zápasy, zbytek, který známe, odehraje možná jen jeden, maximálně dva duely,“ vysvětloval Rulík, jak na Českých hrách naloží se stále poměrně širokým výběrem. V kádru je aktuálně 32 hokejistů - tři brankáři, devět obránců a dvacet útočníků.

„Kluci ze zámoří nemají úplně konfrontaci třeba se švédským hokejem, potažmo finským a švýcarským,“ doplnil.

Ke konkrétním možnostem složení sestavy a nasazování brankářů se podrobněji vyjadřovat nechtěl. „Zveřejníme před zápasem, kdo bude chytat a jaká nastupuje sestava. To se dozvíte včas, ale nechtějte to po mně teď.“

O případném zapojení hráčů z extraligové finálové série mezi Třincem a Pardubicemi se bude rozhodovat v příštích dnech. Realizační tým už má některé posily vytipované, nejdříve ovšem musí zjistit, v jakém jsou zdravotním rozpoložení.

„Ještě nevíme časovou osu, kdy by nás případně doplnili, jestli od středy nebo od čtvrtka. Bude to na základě domluvy s jednotlivými hráči, pak bychom jejich nominaci zveřejnili,“ řekl Rulík.

Původně chtěl reprezentační kouč oznamovat nominaci na České hry už po zápasech na Slovensku, jenže další dvě vítězství mu rozhodování zkomplikovala. V přípravě čeští hokejisté zatím nezaváhali, dvakrát porazili Německo (3:0, 4:2), Rakousko (5:1, 3:2) i Slovensko (4:2, 4:1).

„Dávat někoho z mužstva je teď těžší, něž kdyby se prohrálo. Rozhodnutí jsme učinili včera,“ přiblížil Rulík. Zvážit musel, jak lze hráče zapojit do systému, kdo může hrát přesilovky a oslabení.

„Vždycky může být diskuze, někomu se to může pozdávat víc, někomu méně. Kvalita hráčů rozhoduje a bylo dostatek zápasů i tréninků, aby se hráči prezentovali.“

Před domácím šampionátem mužstvo v Brně prověří tradiční soupeři z Euro Hockey Tour: Finové, Švédové a Švýcaři. „Čeká nás ohromně těžká práce, hráči vědí, kolik jich jede,“ uzavřel Rulík.

Nominace českých hokejistů na České hry

Brno (2. až 5. května)

Brankáři: Lukáš Dostál (Anaheim/NHL; 1 zápas), Petr Mrázek (Chicago/NHL; 11), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 16)

Obránci: Michal Kempný (83 zápasů/10 branek), Jakub Krejčík (oba Sparta Praha; 115/5), Jan Ščotka (Kometa Brno; 46/1), Jiří Ticháček (Kladno; 7/0), Radko Gudas (Anaheim/NHL; 34/3), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 22/0), Jan Rutta (San Jose/NHL; 41/5), David Špaček (Iowa Wild/AHL; 2/1), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.; 25/1)

Útočníci: Filip Chlapík (32/6), Pavel Kousal (oba Sparta Praha; 19/2), Michal Kovařčík (22/1), Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.; 12/1), Tomáš Nosek (11/3), Ondřej Palát (oba New Jersey/NHL; 21/3), Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 53/7), Ondřej Kaše (Litvínov; 2/0), Jáchym Kondelík (České Budějovice; 4/0), Jakub Flek (Kometa Brno; 79/19), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 196/54), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.; 36/6), Dominik Kubalík (Ottawa; 83/34), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 67/15), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 65/10), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.; 65/10), David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 59/21), Jakub Vrána (St. Louis/NHL, Spingfield/AHL; 31/10), Filip Zadina (San Jose/NHL; 15/6), Radim Zohorna (Pittsburgh/NHL; Wilkes-Barre/Scranton/AHL; 19/0).

Autor:

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...