Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bez čerstvého vzduchu, hotel propojený se stadionem. Jak žijí češti hokejisté ve švédské bublině?

Trenér národního týmu Filip Pešán foto: Reuters

Malmö - Hokejová reprezentace si ve Švédsku testuje, jaké to je žít v bublině. Tým trenéra Filipa Pešána dorazil v pondělí do Malmö, kde koncem týdne odehraje třetí díl série Euro Hockey Tour, a celou dobu bude žit v uzavřených prostorách. Hotel, ve kterém jsou hráči ubytovaní, je totiž spojen se stadionem, takže se hokejisté nadechnou čerstvého vzduchu, až v neděli akce skončí.
  17:21

„Je to tu dokonalá bublina, podmínky jsou přísnější než na předchozích turnajích v Moskvě a ve Finsku,“ popisuje tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund s tím, že z pokoje to mají hráči vnitřními prostory celého komplexu až do haly zhruba 150 metrů.

Život bez jakékoli osobní svobody začal vlastně hned po odletu z Prahy. Česká výprava byla ihned po příletu do Švédska odbavena mimo dosah běžných cestujících, její členové si nemuseli osobně z pojízdných pásů vyzvedávat zavazadla - byla jim totiž přinesena až k připravenému autobusu.

Trenér národního týmu Filip Pešán
Česká hokejová reprezentace slaví vítězství nad Norskem.

Po příjezdu na hotel hráči, trenéři i zbylí členové realizačního výběru prošli testy na covid a okamžitě se museli odebrat na své pokoje do izolace, kde museli dokonce i jíst. Až do chvíle, než se dozvěděli výsledky.

„Naštěstí jsme všichni byli negativní,“ oddechl si kouč Pešán, jenž musel mít v záloze plán B pro případ, že by některý (nebo někteří) z hráčů byl pozitivní.

To se naštěstí řešit nemuselo. Definitivně si však mohl oddechnout až v úterý těsně před koncem prvního rozbruslení, kdy se negativní výsledky testů dozvědělo i sedm krajánků z finské ligy, kteří jimi prošli později. A tudíž na ledě chyběli.

Brankáři Dominik Hrachovina a Patrik Bartošák, obránci Michal Moravčík, Libor Šulák a Lukáš Klok a útočníci Jiří Smejkal a Radek Koblížek však už v odpolední části přípravy chybět nebudou. Teprve v tu chvíli bude moci Pešán začít s opravdovou přípravou na úvodní čtvrteční zápas Švédských her proti domácímu týmu (od 19 hodin).

„Pochopitelně nám to trénink narušilo, ale nejsme jediný tým, který má takové problémy.“

Nastalá situace přinesla i jednu úsměvnou historku. Kvůli absenci dvou gólmanů totiž národnímu týmu na tréninku pomohl v bráně kustod Petr Šulaň. „Sem tam chytá za starou gardu Plzně a musím říct, že to bylo lepší, než kdybychom měli jen jednoho gólmana Nicka Malíka. Dokonce uvažuju, že ho nasadím do utkání,“ zažertoval Pešán o 38letém Šulaňovi, jenž v minulosti působil v nižších soutěžích v Česku a ve Francii.

Reprezentační trenér už má představu o složení jednotlivých lajn a obranných dvojic, zatím ho však nechtěl prezentovat. Stejně jako jméno kapitána. „Nejdřív to musím říct hráčům. Ale už v úterý odpoledne budeme trénovat tak, jak bychom měli nastoupit ve čtvrtečním utkání.“

Do něj z pozice brankářské jedničky naskočí Patrik Bartošák, proti Finům dostane příležitost Dominik Hrachovina. Nick Malík je na turnaji jen na tréninky.

Pešán s asistenty Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem mají v Malmö k dispozici do pole osm obránců a 15 útočníků, ve třech zápasech by měli všechny hráče protočit. I proto, že hned v pondělí bude pokračovat extraliga, jejíž hráči tvoří hlavní část výběru.