Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Potvrzeno: Pavelec MS vynechá, přál si to klub

Sport

  19:10
Pavelec - Brankář Ondřej Pavelec se na mistrovství světa ve Švédsku a ve Finsku v dresu českého hokejové reprezentace nepředstaví. Vyslyšel přání vedení Winnipegu, které si jeho účast na turnaji po náročné sezoně nepřálo. Potvrdil to generální manažer národního týmu Slavomír Lener.

Česko - Finsko (Ondřej Pavelec likviduje šanci Finů) foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Bohužel Winnipeg si nepřeje, abych na mistrovství jel. A já jsem se rozhodl toto přání akceptovat a na šampionát nepojedu," řekl Pavelec pro tn.cz s tím, že ze strany celku z NHL nebyl pod žádným tlakem. "Kdybych to nedodržel, nic by mi zřejmě nehrozilo. Sankce by nebyly." Čtyřiadvacetiletému Pavelcovi končí po této sezoně smlouva s ročním příjmem 1,3 milionu dolarů a bude jako chráněný volný hráč s Jets jednat o nové.

"Winnipeg je můj zaměstnavatel a majitel s manažerem řekli, že si nepřejí, abych jel. Já jsem pořád pod smlouvou a jedná se i o mojí budoucnost v NHL. Takže jsem se rozhodl na MS nejet," doplnil kladenský odchovanec.

Na kontě má dva starty na světovím šampionátu a dvě medaile. V roce 2010 při debutu na turnaji v Německu kryl záda Tomáši Vokounovi a získal zlato.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Loni v Bratislavě jako jednička pomohl k bronzu. "Na kluky určitě budu koukat a moc jim fandit. Jsou tam výborní hráči a poperou se o kvalitní výsledek. A moje plány? Letím domů, budu mít volno a asi bych se chtěl jet podívat do Anglie na fotbal. Mám rád Manchester United. Ale kdo ví, jak to všechno bude," doplnil Pavelec.

Kouč Hadamczik přitom s Pavelcem počítal. "Měli jsme jednání s manažerem Winnipegu a s Ondrovým agentem Alanem Walshem. Manažer nám řekl, že si jeho start nepřejí, ale nijak na Ondru netlačí a rozhodnutí nechávají na něm. Po dohodě s agentem se Ondra rozhodl, že nepojede. Říkal, že když bude možnost příště, určitě přijede," řekl Lener ČTK.

Pavelec mluvil o hrozbě neúčasti na šampionátu se zámořskými novináři. "Abych byl upřímný, nevím (jestli pojedu na MS). Chci jet, vždy jsem rád reprezentoval, ale nemám smlouvu na příští roky a odehrál jsem v sezoně hodně zápasů. K tomu náročné cestování, tréninky. Uvidíme, jak to dopadne," prohlásil ještě v době, kdy nebylo definitivně rozhodnuto.

Reprezentační trenér uvedl, že se jedná o pro něj nepochopitelný krok. "Z trenérského hlediska je to holý nesmysl. Kdyby Winnipeg postoupil do play off, tak by (Pavelec) stejně chytal další zápasy," řekl Hadamczik novinářům.

Mimo hru je i Vokoun

O tom, jak by vypadalo složení brankářské trojice bez Pavelce, zatím nechtěl trenér spekulovat. "Budeme se o tom bavit, až budeme znát definitivní rozhodnutí," uvedl trenér. S reprezentací se nyní připravují brankáři Jakub Kovář a Tomáš Pöpperle. V nejbližších hodinách by se k týmu měl připojit i Jakub Štěpánek, který by se při Pavelcově absenci mohl stát týmovou jedničkou.

Již dříve se objevily zprávy o neúčasti Tomáše Vokouna, který má navíc zdravotní potíže a jeho Washington čeká první kolo play off proti Bostonu. V Capitals působí také další český gólman Michal Neuvirth, jehož také trápí zranění a není jisté, zda do série zasáhne. Lener se ale možnost jednoho z nich povolat nevzdává.

"Já jsem s Tomášem (Vokounem) mluvil, když byl na hraně play off. Měl nejlepší statistiky z našich gólmanů v NHL. Uvidíme, jak Washington dopadne a jestli bude někdo z našich kluků chytat," doplnil Lener.

Mezi hráče, kteří definitivně odmítli účast na turnaji, se zařadil také obránce Tomáš Kaberle z Montrealu. Chce se věnovat rodině. "Ani ne před měsícem se mi narodil syn a já ho ještě pořádně neviděl," řekl Kaberle serveru idnes.cz. Pro zranění se turnaje nemůže zúčastnit ani zadák Ladislav Šmíd z Edmontonu.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...