Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bříza opouští Spartu. Prodal ji investiční skupině Karla Pražáka

Petr Bříza už není majitelem hokejové Sparty. foto:  František Vlček, Lidové noviny

PRAHA - Hokejová Sparta Praha má nového majitele. Od bývalého brankáře Petra Břízy koupila klub investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka. Obě strany dnes podepsaly smlouvu o převodu 100 procent akcií, cenu neuvedly. ČTK to řekl mediální zástupce skupiny Kaprain Ondřej Pechar.
  18:15

Bříza ovládal Spartu od roku 2016, kdy ji koupil od Sportovního holdingu Praha spojeného s kontroverzním podnikatelem Petrem Speychalem. 

Ihned po skončení gólmanské kariéry v roce 2006 se stal generálním manažerem a později i předsedou představenstva. Nyní klub opouští.

„V poslední době jsem vedl intenzivní jednání o budoucnosti Sparty, které vyústilo v moje rozhodnutí prodat celý balík akcií. Přestože v průběhu jednání se zvažovaly různé varianty mého dalšího angažmá ve Spartě, nakonec jsem se rozhodl působení v klubu zcela ukončit,“ uvedl Bříza.

Spartu, s kterou jako hráč získal tři mistrovské tituly, označil za svoji srdeční záležitost. 

„Věnoval jsem jí velkou část svého života, o to bylo moje rozhodování těžší. Chci při této příležitosti poděkovat všem lidem, kteří mi pomáhali překonávat často velmi komplikované situace.“

„Zejména všem partnerům a věrným příznivcům klubu a samozřejmě i své rodině. Jejich podpory si nesmírně vážím. Novému vlastníkovi a celému klubu přeju hodně úspěchů,“ dodal medailista z mistrovství světa i olympijských her.

„HC Sparta je silná tradiční sportovní značka s nemalým potenciálem. Jsme připraveni zajistit stabilitu klubu a jeho další rozvoj,“ uvedl za Kaprain Pechar.

S osmi tituly je Sparta čtvrtým nejúspěšnějším týmem v historii českého hokeje. 

V posledních letech se jí ale nedaří. Extraligu vyhrála naposledy v roce 2007, v uplynulé sezoně pod vedením německého trenéra Uweho Kruppa vypadla v předkole play off s Vítkovicemi.

Skupina Kaprain byla založena v roce 2013. Od začátku se soustředí na tři základní oblasti: průmysl, nemovitosti a finance. 

Nemovitostní část skupiny tvoří zejména výstavba na pozemcích u pražské O2 areny, rekonstrukce budovy v Pařížské ulici a projekt Vítězné náměstí. 

Do průmyslové větve patří podíly ve společnostech, případně financované projekty, jako jsou Nej.cz., AVE CZ odpadové hospodářství a Premium Outlet Prague Airport. 

Ve finanční oblasti se skupina zabývá odkupem, správou a vymáháním korporátních a retailových pohledávek.

Finančník Pražák začínal v 90. letech v Pragobance, od roku 1996 působil v České pojišťovně, později přešel do PPF na post investičního manažera a pracoval přímo pro nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. 

Po téměř 20 letech úzké spolupráce s Kellnerem na konci roku 2013 odkoupil od skupiny PPF specialistu na obchody s pohledávkami, společnost AB-CREDIT (ABC), kterou dříve rozvíjel. 

Společně s ABC převzal i rizikové realitní projekty a na těchto základech začal tvořit vlastní investiční skupinu Kaprain.

Autor: