Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Bříza: Zavést platové stropy bez vůle nepůjde

Sport

  18:30
PRAHA - Ostatním manažerům už předložil akční plán jednotlivých kroků, které by měla extraliga dělat v budoucnu. V jeho rámci by předseda představenstva Sparty Petr Bříza rád viděl i zavedení platových stropů. „Chci, aby se o tom začalo diskutovat už na další valné hromadě APK,“ říká.

Petr Bříza. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

O čem konkrétně?
Třeba o tom, že se strop bude moci zvýšit po základní části o nějaké to procento. Občas se totiž stává, že pak musíme vyplácet šílené peníze za prémie. Hlavně se ale musí splnit tři podmínky: APK musí mít vůli stropy přijmout, za druhé se musí vymyslet podmínky a za třetí se musí zavést sankce, aby nedocházelo k porušovaní stropů. Bez těchto tří věcí se nepohneme dál.

PSALI JSME:

Jaká je podle vás šance, že na stropy opravdu dojde?
Akční plán je schválený. Byla by škoda ho opustit, kromě stropů je v něm mnoho dalších věcí. Je to třeba licencování agentů, hokejové akademie, diskuse o farmách v první lize, kde by mohli dostat šanci mladí hráči.

Takže jste optimista?
Je také možné, že tohle všechno bude řešit sama ruka trhu. Peněz ubývá a ubývat dál bude. Máme přes šedesát profesionálních hokejových a fotbalových týmů, což je na tuhle zemi hrozně moc. Čeká nás dlouhá diskuse, existuje mnoho názorů. Někdo třeba stropy vůbec nechce, jiný by zase rád uzavřel extraligu.

Mluví se o přeplácení průměrných hráčů. O kolik by se měly zmenšit jejich platy?
V první fázi bychom neměli řešit čísla, ale spíše systém. Podle mě je třeba velký problém s tabulkovými hodnotami hráčů. I v první lize má průměrný hokejista velkou tabulkovou hodnotu a vy ho musíte vykoupit. Proto angažujeme cizince – dáme jim jen plat. Nad tím vším se musíme zamyslet, nelze jen říct, že strhneme průměrnému hráči třeba 50 tisíc...