130 let
Ján Lašák v dresu slovenské reprezentace.

Ján Lašák v dresu slovenské reprezentace. | foto: ČTK

Češi demolují bezmocné Slováky

Sport
  •   23:23
PRAHA - Federální derby Česko – Slovensko má velký náboj ať již jde jen o přátelský zápas (čti: přípravný). Tentokrát však jde o hodně. Tým který duel osmifinálové skupiny prohraje si zadělá na obrovské problémy. Naopak vítěz duelu se výrazně posune směrem ke kýženému čtvrtfinále.

Utkání můžete sledoval on-line ZDE. Po první třetině Češi jasně utkání vládnou.

Oba celky mají za sebou svou zlatou generaci, ale v současné době bojují s výkonnostním propadem. Jasným favoritem střetnutí je náš tým. Kanada mu sice nastavila jasné zrcadlo výkonnosti, nicméně za sebou má úspěšně zvládnuté zápasy s Dánskem a Norskem. Po vítězství sahal i v duelu s Finskem, kde si možný bodový zisk pokazili hráči častým vylučování. Na silnou Kanadu se oba celky dívají s uctivé vzdálenosti. Češi dostali pět gólů, Slováci dokonce potupnou sedmičku. Předtím navíc byli málem obětí prvotřídní senzace, když jen těsně porazili Maďarsko. Z utkání s Běloruskem však již odešli jako poražení.

Přitom ještě před mistrovstvím dvakrát Čechy porazili (nutno ovšem podotknout, že český výběr se tehdy od toho současného značně lišil) a byli odhodláni odčinit loňskou potupu z Kanady, kde bojovali o holé bytí v elitní skupině. Jenže hned úvodní zápas jim ukázal, že to nebude tak snadné. Právě těsná výhra s Maďary je nakonec dostala do osmifinálové skupiny, do ní si však přinesli jediný bod. S Finskem pak získali druhý. A pokud se nevytáhnou na Čechy, tak jim předpokládané vítězství nad Norskem bude jen stěží stačit na postup.

Ale ani český tým nejde do boje v dobrém rozpoložení. Dosud si nedokázal zvyknout na přísný metr rozhodčích při práci si holí a tvrdě na to doplácí. Je však v mnohem lepší pozici než jeho soupeř. Čekají jej dva soupeři, papírově horších kvalit a navíc dvojice Eliáš – Michálek markantně zvedne jeho útočnou sílu. Druhý jmenovaný se zapojí už do duelu se Slovenskem. "Bude to změna. Pět let jsem na velkém hřišti nehrál, tak uvidíme, jak se tomu přizpůsobím. Snad to bude dobré," uvedl Michálek. Kouč Růžička počítá, že jej zařadí do druhé formace k Tomáši Plekancovi. "Kdo s námi bude hrát jako třetí, ještě nevím," řekl.

Anketa

Jak dopadne utkání Česko - Slovensko?

Češi rozdrtí mátožné Slováky 92
Utkání bude vyrovnané a rozhodne se až v prodloužení/nájezdech 14
Slováci se hecnou a nedají Čechům šanci 60

Derby bývají většinou ošidná, ale pokud to sobotní dopadne jinak než výhrou Čechů jednalo by se o prvotřídní ostudu. Utkání startuje v 16:15.

Předpokládaná sestava ČR: Prusek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Němec, Polák, Blaťák, Barinka - Jágr, Hemský, Čajánek - Eliáš, Plekanec, Michálek - Kotalík, Marek, Rolinek - Irgl, Vašíček, Klepiš - Hlinka.

Autor: Michal Šroubek